Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Карлово припомниха за първия български вестник

Изложба, посветена на 170 години от издаването на първия български вестник „Български орел” от д-р Иван Богоров, беше открита в Исторически музей – Карлово в Деня на народните будители. Директорът на музея Мария Деянова представи пред посетителите историята на този забележителен карловец и факти от неговия живот. Като част от изложбата, за първи път е показан барелеф на Иван Богоров, изработен от друг бележит карловец – Иван Лазаров и отлят в карловското техническо училище. 

В изложбата са включени още българо-френски и френско български речници, които д-р Богоров издава за първи път във Виена през 1869-1871 г., както и екземпляр от първото българско списание по икономически въпроси „Журнал за наука, занаят и търговия” (1862 г.). В Деня на народните будители, всички, посетили музея, получиха първи брой от в-к „Будител”. Една прекрасна инициатива на Историческия музей – Карлово и ученици от ПГ „Ген. Владимир Заимов” и тяхната учителка по литература Христина Томанова, която ще бъде продължена. Във всеки следващ брой ще бъде представен един, от богатата плеада карловски будители.

На откриването на изложбата присъстваха заместник-кметовете Антон Минев и Стойо Карагенски, ученици и граждани.

Д-р Иван Богоров е роден през 1820 година в Карлово. Освен, че издава първия български вестник „Български орел” през 1846 г. в Лайпциг, той за първи път издава география на български език. Пръв български автор, който издава народни песни – „Български народни песни и пословици”, Пеща, 1842 г. През 1867 г., като участник в Славянския събор в Москва, той е първият българин, приет от Император Александър ІІ. Това е само част от богатата творческа, издателска дейност и просветителска дейност на д-р Иван Богоров.

Снимка

В народната памет завинаги ще останат думите му: „Нищо не може да се сътвори без народа...В негово име всичко съм вършил, за негово добро съм търпял мъки и несгоди. Народът е над всяко лично щение. Отделната личност си отива – той остава – вечен, безсмъртен...Обичайте го, както съм го обичал аз през целия си живот”.
Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 19 - 25 октомври

В предаването за книги на Радио Пловдив на 19.10. 2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Алфред Жари. Татко Юбо. 296 стр., 4А, Потайниче, 2024. Йожен Йонеско. Носорог. Плешивата певица и други пиеси. 370 стр., тв. к. , ок.6А, Колибри, 2024. Георги Мишев. Произведено в провинцията. 30..

публикувано на 21.10.24 в 10:28

Димитър Селенски празнува юбилей със спектакъл

Специално подготвен спектакъл за своя 70-годишен юбилей представя актьорът Димитър Селенски в Епископската базилика на Филипопол.  "Смятам в един скромен разказ за себе си да споделя с приятели и гости откъси от спектакли, които са създадени във времето, когато съм бил в Пловдив през последните 20 години. Ще се опитам чрез работата си да..

публикувано на 21.10.24 в 06:49

Галаспектакъл в НДК за половин век на ансамбъл "Тракия"

Фолклорен ансамбъл "Тракия" ще отбележи 50-годишния си юбилей с галаспектакъл в зала 1 на НДК в София тази вечер. Под мотото „50 години емоция“ музикантите, танцьорите и певците на ансамбъла ще представят 20 от най-емблематичните произведения от репертоара на формацията.  Специални гости на галаконцерта в София ще са хор „Мистерията на българските..

публикувано на 20.10.24 в 08:25

В "Срещите" - какво свърши за 21 г. Сдружение "Свети Димитър"

На днешния ден преди 21 г се създаде сдружението "Свети Димитър" в Пловдив, уникално като идея и единствено като статут. Какво свършиха Димитровците за 21 години? И защо сдружението се скачва с другото ни битие като опозиция?  Гост на "Срещите" - инж. Димитър Георгиев, инициатор и председател на сдружение" Свети Димитър". Чуйте цялото предаване в..

обновено на 19.10.24 в 10:17

Отбелязват 25 години от поредицата "Умно село"

25-та годишнина от създаването на поредицата „Умно село“ ще бъде отбелязана в Галерия „Червеното пони“ в Стария град. Събитието включва прожекция на 20-минутен филм, премиера на дилогията "Моите хора" и среща със специалните гости – актьорът Стефан Мавродиев и продуцентите Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов.   В две поредни..

обновено на 18.10.24 в 06:58