Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна оперна звезда в ролята на Кармен ще видим в "Колодрума"

| обновено на 09.11.16 в 16:34

Световноизвестната оперна певица Анита Рачвелишвили - мецосопрано, ще пее  за първи път в България тази вечер в пловдивската зала „Колодрума“. Ще я чуем в операта „Кармен“, с която в Ла Скала тя печели световна известност. 

Анита Рачвелишвили се включва с огромно удоволствие в мащабния проект на световноизвестния български бас Орлин Анастасов „Опера Голд“, който си е поставил амбициозната задача чрез фондацията на негово име, да доведе под тепетата някои от най-забележителните гласове на съвремието ни в ексклузивни спектакли, само пред пловдивската публика.

Следващите му проекти от фестивала „Опера Голд“ включват и провеждането на майсторски класове с гостуващите световни имена, като разходите на талантливите млади български оперни надежди, които ще се възползват от невероятния шанс, ще бъдат поети от фондацията на Орлин Анастасов.

 Въпреки, че графикът на Анита Рачвелишвили е запълнен за години напред, нейното участие във фестивала “Опера Голд” е специален жест, както към нейния талантлив колега и приятел Орлин Анастасов, на чиято покана Анита откликна с радост, така и към българската публика в града, обявен за Европейска столица на културата през 2019 година.

В „Кармен“ Анита Рачвелишвили ще си партнира със сънародника си - грузинеца Михаил Шишаберидзе, Венцислав Анастасов и Йоана Железчева, солистите, балета и оркестъра на Старозагорската опера, детско-юношеската студия "Маргаритки" и прабългарската школа за оцеляване "Бага-тур".  

Мегапродукцията ще бъде с ефектни костюми, мащабен декор, мултимедия, а във финалните сцени тореадорите ще влязат на коне в Колодрума. Сред тях ще бъде и Ескамилио, в ролята Венцислав Анастасов, който дни преди премиерата под тепетата се научи да язди. За удобство на публиката, многофункционалната зала Колодрума ще бъде тотално прекроена. Предвидени са места само за 2000 души. Всички те ще са разположени амфитеатрално и фронтално срещу сцената. Така зрителите ще имат нормална видимост. Билети за страничните сектори няма да се предлагат.

Оперният спектакъл „Кармен” с Анита Рачвелишвили е събитие, което специалистите определят като „огън на сцената“, заради невероятното сценично присъствие на страстната млада грузинка, която се отличава с вокална мощ и завладяваща артистичност. Нишката на драматизма в хода на действието, се разгръща от режисьора Огнян Драганов, който поставя при голям успех спектакли в България, Румъния, Гърция, Македония, Сърбия, Холандия, Германия, Бразилия, Италия, Колумбия и Русия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив в българската литература - духовен маршрут тази неделя

В две поредни недели „Духовни маршрути в Пловдив 2024“ ще представят „Град Пловдив в българската литература“.  Водач в двата последни маршрута в есенното издание е доц. д-р Младен Влашки. Инициативата, която включва четири издания през септември и октомври е на издателство „Летера“.  Проектът е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния..

публикувано на 29.09.24 в 07:28

Финал на фестивала "Тракийски мистерии"

Античен театър Пловдив посреща Фестивал "Тракийски Мистерии", като това е кулминацията и финал на тазгодишното издание. Организаторите са подготвили богата еднодневна програма с многообразие от фестивални форми. Ще се изгради своеобразен Фестивален Полис, пресъздаващ в  пълнокръвния живот в Древна Тракия.  В късния следобед фестивално шествие,..

публикувано на 29.09.24 в 07:18

В "Срещите" за особеностите на българската народопсихология

Въпросът на "Срещите" тази събота е: "Защо сме такива?" Справка - подмолите на историята.  Своите наблюдения споделят философът Тони Николов, писателят Владимир Зарев и богословът Петър Граматиков. Слушайте, интересно е!

обновено на 28.09.24 в 10:17

"Галактическа фантазия" на Георги Черкин в Античния театър

Концертът – спектакъл „Галактическа Фантазия“ на пианиста Георги Черкин ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив от 20 часа тази вечер. Това е първият авторски концерт за пиано и оркестър на Георги Черкин, който ще бъде изпълнен с младите музиканти от „Тайният Оркестър“.  ''Галактически концерт'' е симфонична поема с космически..

публикувано на 28.09.24 в 08:07

С Ваня Николова и "Забравени легенди" по пътищата на доброто

Историкът и журналист от Пазарджик Ваня Николова е готова с втората си книга, която предстои да бъде отпечатана до месец.  В нея, под заглавието “Забравени легенди“ тя e събрала различни материали, свързани не само с интересни места в Пазарджишко, както направи в първата си книга, но пише и за своите впечатления и познания, свързани с..

публикувано на 27.09.24 в 16:56