Четирите водещи пловдивски университета ще изградят заедно Център за върхови постижения с европейско финансиране по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Той ще работи в областта на индустрия за здравословен живот и биотехнологии и ще е на стойност до 70 млн. лева.
Университета по хранителни технологии ще участва заедно с Пловдивския, Аграрния и Медицинския университети, съобщи ректорът проф. Кольо Динков.Той уточни, че със съдействието на община Пловдив е подписано споразумение между 4-те университета и те разработват заедно пакетните предложения.
Документите ще бъдат входирани в МОН до 23 януари 2017 г.
Целта е Пловдив да стане център на върховите научни постижения в хранителната индустрия и биотехнологиите, заяви проф. Динков и уточни, че според него капацитетът на пловдивските висши училища е огромен и най-силна е тук нагласата да се спечелят средствата от европейските програми.
УХТ ще бъде водещ в разработването на предложенията и разписаните ангажименти.
Новият център ще бъде ситуиран като реализация във всяко едно от висшите учебни заведения. Проф. Николай Менков, заместник ректор на УХТ съобщи, че насоките са към биотехнологии и хранителни технологии в частта функционални храни.
Учените от четирите вуз-а ще затворят верига от начин на производство, иновации и изследвания свързани с функционалното хранене и биотехнологиите. Ще участват и асоциирани членове: университети от чужбина и бизнеса у нас.
Паралелно УХТ спечели и проект по оперативна програма „Региони в растеж“ за 3 млн. лева. С тези средства ще се модернизира образователна инфраструктура на двата корпуса на университета.
Ще се изпълнят серия от мерки за следващите 30 месеца по енергийно обновяване на сградите. Предстои изграждане на нова модерна мултифункционална зала във втори корпус. УХТ е първият български вуз, който спечели финансиране по тази програма на ЕС. 
За следващата учебна година УХТ разкрива три нови окрупнени специалности. Това са „Технология и качество на храните“, "Технология и дизайн на храни и ароматно-вкусови продукти“, както и „Анализ, контрол и екология“.
Всяка година през бутиковия за Балканите вуз започват обучения в първи курс 800 студенти от България и чужбина, дипломират се също толкова, отчетоха от академичното ръководството.
55 проекта са одобрени от комисията по компонент 1 "Фестивали и значими събития", които ще влязат като част от Културния календар на Пловдив за 2026 г. Сумата за финансиране по този компонент е в размер на малко над 2 милиона лева, но общият бюджет на Културния календар за следващата година ще стане ясен в следващите месеци. Кандидатите,..
Министерството на културата обяви резултатите от сесията по Програма „Помощ за книгата“ за 2025 г. Средства получават общо 86 проекта за издаване на книги от цялата страна. Неодобрени са 73 подадени предложения на издателства, библиотеки и колективи. От Пловдив само три проекта спечелиха финансиране. Най-високо е оценена книгата „Лиричен..
Тази събота с акд. Иван Гранитски си говорим как българските творци - поети, певци, хwдожници, актьори намират място в българската литература. И вярно ли е, че вкусът ни е повече към майсторите - зидарите, разказвачите, иконописците? Слушайте, интересно е и най-вече обясняващо защо сме такива.
Радиокарикатури ще рисуваме в „Алтер его“ тази събота със специалния ни гост – доц. д-р Наталия Христова. Тя ще сподели любопитни факти от своето изследване върху българската карикатура. Подготвили сме и специална анкета по темата – мнението на трима от най-добрите ни карикатуристи Ириен Трендафилов, Цочо Пеев и Ивайло Цветков. С тяхна помощ ще..
От днес в Академията за музикално танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив започва първият международен конкурс за хорови диригенти "Крикор Четинян". Той е организиран от висшето училище и Творческата лаборатория за хорова музика „Крикор Четинян“. Конкурсът е с подкрепата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 /..