Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборните промени на омбудсмана са зле режисирана PR акция

Цялото правителство в оставка може да бъде повикано за разпит в столичното следствие заради „зелената светлина“ на дарението, свързано с турските ваксини. Това съобщиха от прокуратурата, а с коментар на този факт започва и разговорът с проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право в СУ "Св. Климен Охридски" и бивш конституционен съдия.

Той подчерта, че това е една процедура, уредена в правилника за работа в МС. Друг е въпросът как се прилага тази процедура, но аз не намирам драма,  че ще бъде разпитан цял един кабинет. Да не концентрираме вниманието си върху това злободневие, защото даването на показания нищо не означава, заяви в интервю за Радио Пловдив проф. Пламен Киров.
 

Дали ще се стигне до осъдителни присъди обаче, това ще прецени само и единствено независимият съд.

Относно очакванията на обществото след референдума, свързани с промяна на избирателната система, проф. Киров коментира, че всички хора искат промяна, само че не знаят каква точно да е тя. Когато става въпрос за промяна, то трябва черно на бяло да се напише нещо и да се представи на обществото, за да види то какво ще се променя. Иначе думата промяна е само една мантра. Нищо не се е случило с провеждането на референдума, който необосновано беше обвързан с гласуването за президент. Това само показа, че подобно обвързване е неправилно, защото вотът се повлиява.

Относно предложенията за промяна на избирателната система и смяната на пропорционалната с мажоритарна Пламен Киров каза, че и той започва да мисли като повечето политолози. Ние обикновено искаме нещо от сърце и го подкрепяме, но всъщност не знаем какво точно искаме. Информационната кампания за референдума беше особено неефективна, нея просто я нямаше и затова хората не можаха да направят информиран избор.

Трите въпроса бяха обвързани в система, а всъщност те са доста са диференцирани и това не беше отчетено в гласуването, което бе доста емоционално.

Така наречената законова инициатива на омбудсмана Мая Манолова с внасяне на законопроект за промяна на избирателната система беше просто PR акция и то зле режисирана, заяви Пламен Киров. Омбудсманът не може да сезира НС със законопроект, с него трябва да бъде ангажиран народен представител, той трябва да го внесе в Парламента, за да има някакъв правен смисъл този акт. Затова и внасянето на подобен законопроект от Мая Манолова е едно правно нищо, т.е. PR акция.

Според него има механизъм да бъде свикано ВНС, но няма такъв, за да бъде то разпуснато. Това разпускане зависи само от ВНС. Затова подобно заиграване няма да доведе до нищо добро. Конституционната материя е сложна и тя не може така, с лека ръка, да бъде пипана и прекроявана, защото това може да се превърне в авантюра. Ако се прави нещо, то трябва да се прави обмислено и с необходимото внимание. Не може от една изпусната дума на премиера Борисов, че ще подаде оставка, да се стигне до конституционни промени, каза в заключение проф. Пламен Киров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24