Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Вальов подаде оставка, кметът обяви, че Общината ще защити Онкото

Д-р Красимир Вальов е подал оставката си като директор на КОЦ – Пловдив. Това съобщи от трибуната в Общинския съвет кметът Иван Тотев в емоционално обръщение. 

Пред съветниците и медиците, които бяха в залата, кметът декларира, че община Пловдив ще защити по всички начини Онкодиспансера. Досега не сме дали повод на лекарите да мислят, че не сме зад тях, въпреки че сме подложени на чудовищен натиск. Неморално е да се поставят условия да бъде освободен директор, заяви Иван Тотев. 

Той каза, че днешният ден е един от тези, в които изобщо не е искал да идва на заседание в местния парламент.

Може би всички ние политиците сме виновни, че започнахме да правим политиката в медиите. След писмото на министър Москов, с което беше поискано отстраняването на д-р Вальов, сме подложени на изключителен натиск, заяви още кметът. 

В момента се прилага лечение „пиявици“. Някой иска да се пусне кръв. Явно е, че се иска нещо задкулисно, за което всички се досещаме, но никой не смее да го каже, добави още Иван Тотев, след което напусна залата на Общинския съвет, а заседанието беше временно прекратено.

По-късно с 34 гласа „за“, 11 „против“ и 4 „въздържали се“ Общинският съвет прие оставката на управителя на КОЦ- Пловдив д-р Красимир Вальов. За временно управляващ беше назначена д-р Марияна Янева, която в момента е зам.- директор на Онкодиспансера и завеждащ на лъчетерапията.

За Радио Пловдив тя заяви, че е изненадана и не е очаквала подобна развръзка на казуса. Д-р Янева каза, че приема поста, но временно до обявавяване на конкурс за директор и назначаване на нов титуляр.

Лекарите от Онкодиспансера напуснаха залатан а Общинския съвет, като някои от тях определиха случилото се за цирк. Повечето обаче благодариха за позицията на кмета Иван Тотев, обявил се в тяхна защита.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на УС на БЛС

Той бе избран на провеждащия се в Пловдив 77-мия редовен отчетно-изборен събор на съсловната организация. За него гласуваха 252-ма от делегатите на събора. Негов конкурент за поста беше председателят на софийската лекарска колегия и бивш служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев, който събра 151 гласа. 10 бюлетини бяха невалидни.  Д-р..

обновено на 28.09.24 в 20:48

Катастрофа затвори пътя Кричим - Девин, загинал е 21-годишен моторист

Тежка катастрофа с жертва затвори пътя между Кричим и Девин,  автомобилният поток се отклонява през обходни маршрути. Това съобщават от МВР в Пловдив и посочват, че при катастрофата е загинал моторист. Сигналът е получен преди 16.30 ч. днес в ОДМВР-Пловдив. По предварителни данни при изпреварване на таксиметров автомобил мотоциклет "Хонда" навлязъл в..

публикувано на 28.09.24 в 17:27

Арестуваха мъж, потрошил полицейска камера в Пловдив

36-годишен мъж е в ареста за 24 часа като заподозрян за умишлено увреждане на полицейска камера за контрол на скоростта в Пловдив.  Случаят е от сряда, когато пешеходец, излязъл от тунела, съборил с ритник на земята камерата, разположена край уширение на бул. "Цар Борис III Обединител".  Веднага след вандалската проява извършителят се насочил към..

публикувано на 28.09.24 в 16:13

И днес пловдивчани ползват услугата „еЗдраве“

Кабинетът на РЗИ – Пловдив, който предлага услугата за сдвояване на мобилното приложение "еЗдраве" с електронното ни здравно досие, ще работи в днешната събота от 9 ч. до 14 ч. Причината е интересът на пловдивчани към тази услуга, съобщават от здравната инспекция. Само за 4 дни през тази седмица са се регистрирали 90 души.  Поради големия..

публикувано на 28.09.24 в 08:27

На събор в Пловдив Лекарският съюз избира ново ръководство

Пловдив е домакин на 77-мия редовен отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз. Той се провежда в Международния  панаир и на него ще бъде избрано ново ръководство на съсловната организация - председател и членове на Управителния съвет, както и заместник-председатели и главен секретар.  Двама са до момента кандидатите за председател на..

обновено на 28.09.24 в 08:19