Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха оставката на д-р Красимир Вальов като шеф на Онкодиспансера

| обновено на 24.11.16 в 16:55

С 34 гласа „за“, 11 „против“ и 4 „въздържали се“ Общинският съвет прие оставката на управителя на КОЦ- Пловдив д-р Красимир Вальов, който я подаде тази сутрин по здравословни причини.

Припомням, че по-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че ако съветниците на ГЕРБ не гласуват отстраняването на д-р Вальов, то вече няма да бъдат съветници от неговата партия. В началото на седмицата кметът Иван Тотев обяви, че ГЕРБ няма политическо решение за поисканото от здравния министър отстраняване на шефа на Онкодиспансера и всеки ще гласува по съвест. 

След гласуваната оставка на д-р Красимир Валяьов за временно управляващ беше назначена проф. д-р Мариана Янева, която в момента е  завеждащ на лъчетерапията.

За Радио Пловдив тя заяви, че е изненадана и не е очаквала подобна развръзка на казуса. Д-р Янева каза, че приема поста, но временно до обявавяване на конкурс за директор и назначаване на нов титуляр.

Лекарите от Онкодиспансера напуснаха залата на Общинския съвет, като някои от тях определиха случилото се за цирк. Повечето обаче благодариха за позицията на кмета Иван Тотев, обявил се в тяхна защита.

Преди гласуването в емоционално обръщение от трибуната в Общинския съвет, буквално през сълзи, кметът Иван Тотев съобщи, че д-р Красимир Вальов е подал оставката си като директор на КОЦ – Пловдив. 

Пред съветниците и медиците, които бяха в залата, кметът декларира, че община Пловдив ще защити по всички начини Онкодиспансера. Досега не сме дали повод на лекарите да мислят, че не сме зад тях, въпреки че сме подложени на чудовищен натиск. Неморално е да се поставят условия да бъде освободен директор, заяви Иван Тотев. 

Той каза, че днешният ден е един от тези, в които изобщо не е искал да идва на заседание в местния парламент.

Може би всички ние политиците сме виновни, че започнахме да правим политиката в медиите. След писмото на министър Москов, с което беше поискано отстраняването на д-р Вальов, сме подложени на изключителен натиск, заяви още кметът. 

В момента се прилага лечение „пиявици“. Някой иска да се пусне кръв. Явно е, че се иска нещо задкулисно, за което всички се досещаме, но никой не смее да го каже, добави още Иван Тотев, след което напусна залата на Общинския съвет, а заседанието беше временно прекратено.

Частично спиране на финансирането на клинични пътеки на Онкологичния център в Пловдив, по които има доказани нарушения ще има, каза пред Радио Пловдив заместник - министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.  

От Районната каса не уточниха кои са пътеките, които ще бъдат частично орязани, тъй като процедурата не е завършила.

Той за пореден път отрече срещу КОЦ - Пловдив да има целенасочена атака. По думите му  докладите на всички проверки извършени дотук са единодушни в констатациите си за извършвани нарушения.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община "Марица" получи 4 мил. лева за път до завод за авточасти

Държавата ще финансира изграждането на нова пътна връзка в община Марица. На днешното си заседание правителството отпусна 3 919 000 лева от бюджета на Министерството на иновациите и растежа за път до завод за производство на автомобилни част от "Зиес Юръп".  Инвестицията по проекта е в размер на над 18 млн. лв. и се предвижда разкриването на 101..

публикувано на 02.10.24 в 16:52

И в Смолянския театър са източени 1 млн. лв., доведоха директора в Пловдив

Директорът на смолянския театър Румен Бечев е доведен с полиция за разпит в Пловдив, но не е задържан. От пловдивската окръжна прокуратура уточниха, че развитие казуса с източването на средства се очаква в утрешния ден.    По-рано бе съобщено за сериозни нарушения от ръководството на Родопски драматичен театър – Смолян, установени при  проверка,..

публикувано на 02.10.24 в 16:41

Ремонтират пътища и улици в общините "Марица" и Калояново

Започна ремонтът на общинския път Костиево – Радиново и на участък Радиново – Бенковски. Общата стойност на проекта е почти 6 милиона лева и е финансиран от държавата. Ще бъдат обновени около 7,5 километра, като срокът за изпълнението на проекта е 359 календарни дни. Ремонтът е дълго планиран, но отлаган заради липсата на достатъчно средства..

публикувано на 02.10.24 в 16:36

Ликвидирани са птиците, заболели от грип във ферма в Стряма

Няма опасност за разрастване на огнището на птичи грип от фермата в Държавното ловно стопанство в Стряма. Заболелите и контактни птици в обекта са умъртвени по хумамен начин. Това стана ясно след днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Пловдив. Областният управител Христина Янчева увери, че се вземат всички мерки за..

публикувано на 02.10.24 в 15:28

Анализират данните от черната кутия на разбилия се L-39

Няма изгубени данни в резултат на катастрофата. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов във връзка със снетите данни от „черната кутия" на катастрофиралия учебно-боен самолет L-39.  „Това, което се извърши в Чехия, е заводът, с неговите средства и инструменти, да свали данните от „черната кутия". Разчитане на..

публикувано на 02.10.24 в 15:25