Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От бунтовете в Харманли печелят ловците на глави и "патриотите"

Безредиците в Харманли бившият директор на НРС Димо Гяуров определи като резултат от липсата на мерки, свързани с мигрантите. Истината е, че държавата се провали, каза Гяуров и добави, че не би търсил  обща координация между бунтовете у нас и чужбина. 

По- скоро мигрантите имат обща цел, която е да стигнат до сърцето на Европа. Просто трябваше да спазваме стриктно нашите закони, а не само евродирективите, смята експертът по сигурност. 

Той припомни, че според българското законодателството мигрантите с неясна самоличност трябва да пребивават в центрове от затворен тип. Политиците трябва да предприемат адекватни действия занапред, а не да си прехвърлят отговорността за близкото минало. По повод обещанието на премиера, че в началото на декември самолет ще върне афганистанските мигранти обратно в страната им, Гяуров попита: "Защо през декември, и защо един самолет". По негови данни около 3000 са афганистанците в страната ни, които са без статут на бежанец, което означава че един самолет не е достатъчен.

Властите и администрацията трябва да вземат ясни мерки и изпратят сигнали за нетърпимост към подобни действия. Всеки, който не спазва законите ще бъде сериозно наказван и ще бъдат задействани процедурите по екстрадиране. Нужни са много бързи действия, за да може този сигнал да стигне до всички мигранти в страната и до тези, които са в Турция, коментира той.

Неговата позиция е, че трябва да направим това, което направиха Сърбия, Унгария и Австрия. По думите му от бунтовете в Харманли печелят ловците на глави и патриотичните формации. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43