Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нищо като бежанска вълна не идва към България

По политическите стъпки в контекста на бежанските центрове - за мигрантите, за баланса и реакциите у нас разговор със социолога от БАН доц. Алексей Пампоров,  преподавател и в ПУ " П. Хилендарски ".

Никой няма за цел да дойде да прави нещо на България, каза в интервю за Радио Пловдив доц. Пампоров. Той смята, че нашият европоцентризъм ни изиграва лоша шега и то ненужно.

Нашата държава се проваля в някои неща: хората, които спасяваме трябва да могат да напускат центровете и това е основен въпрос, не трябва да изграждаме центрове от затворен тип, смята още доц. Пампоров.

Алексей Пампоров: Дали има основания за притеснения от терористичен акт зависи от дефиницията за терористичен акт, има различни форми на  тероризъм. Може да е имало терористичен акт, не може да се съди за това какво казва МВР. След като си позволяват да кажат такова нещо не би трябвало да плашат населението т. е. вероятно има такава информация. Това също може да се приеме като нормално, ако някой се е афектирал и е написал в социалните медии „Хайде сега тук ще колим, ще бесим...”. Много често в социалните медии излизат такива първични реакции и буквално глупости.

На мен ми се е случвало след коментари, които съм правил по радиото или някои статии, които съм писал хора да ми пишат във Фейсбук и да ме заплашват със смърт и т. н. Това са едни първосигнални реакции, а след това - това нещо отминава. Какъв е бил действителният риск трябва да оставим МВР да прецени и службите да си свършат работата.

Що се отнася до нарастване броя на мигрантите аз още преди две години и половина започнах да говоря, че има такава тенденция, че към България, когато в Близкия изток има военен конфликт две години и половина след началото на този конфликт в България достига вълна от хора, които търсят закрила. Тогава имахме крайно ограничен капацитет и закъсняхме с неговото изграждане. Сега неща малко се подобриха, но закъсняхме с подготовката затова, че може да се случи нещо и че може да дойде нещо, макар че имаше всякакви социални сигнали за такава възможност.

Що се отнася до българската граница трябва да се демонстрира ясната способност на държавата да я защити, а не става дума за отбрана – ние нямаме въоръжени хора, които  да са тръгнали, танкове и това в момента са свръхинтерпретации, които ненужно плашат хората.

Истината е, че вие казвате „бежанска вълна” – нищо не идва към България.  Миналата година хората, които са влезли в България и са поискали убежище – да, те са десет пъти повече от колкото обичайно, отколкото в годините, когато няма военен конфликт. Но този конфликт доведе до разселването на четири – пет милиона души само от Сирия и ние от тях има едни 20 хиляди, това е под половин процент.

Никой няма за цел да дойде в България, нещо да прави на България. Страните, които реално са потърпевши от конфликта са Ливан, Йордания, Турция. В Турция в момента има около два милиона души и не случайно Ердоган плаши. Европа седи и се оплаква какво й се случва и как е залята, а Турция към същия момент е поела над 2 милиона хора в бежански лагери и им осигурява храна и подслон. Така че нашата вгледаност в себе си ни изиграва лоша шега.

Проблемът тук е, че се спекулира и няма прозрачност в това, което се прави и проблемът е, че няма чуваемост в това, което се случва. Имаше страхотен репортаж на български журналист – показва, информира, сигнализира, че има здравни проблеми в Харманли, сигнализира, че там има нужда от медицински грижи, които се подценяват – държавата го отричаше в продължение на месец. След един месец въведе мерки, когато не случайно хората сравниха мястото с концлагер. Това не са места за задържане на хора, тези хора нямат присъди и по  нито една международна конвенция нямаме право да ги задържаме и да им ограничаваме свободното движение. Не можем да създаваме истерия. Това, за което държавата трябва да внимава е за лицата, които незаконно пресичат границата и се опитват да преминат през територията ни, там където няма контрол. Но лицата, които са поискали закрила, които са настанени в тези лагери и които ги знаем като имена и като хора – това отношение е просто безобразно.

Центровете трябва да са от отворен тип, това не са затворници, не са престъпници. Трябва да се обърни внимание и на това, че полицаите, които са командировани също са в много лоши условия. Това създава също огромно напрежение, защото няма адекватни условия на труд на полицаите, те губят своята мотивация да изпълняват задълженията си. Нашата държава се проваля в няколко неща. Хората, които спасяваме трябва да имат адекватни условия на живот, трябва да имат топла вода, трябва да може да излезе навън и да си купи, ако не му харесва храната вътре, абсолютно нормално е да не му харесва. На мен ми се е случвало така, извън страната бях задържан, визови проблеми имаше, и храната, която ми даваха не ми харесваше и в крайна сметка имах право да си закупя друга храна. Това е съвсем нормална процедура.

Колизията се подклажда изкуствено, колизията не съществува. На местните хора, на местните кръчми им се създава оборот, на местните магазини се качва оборот. Колизията е нещо раздухано. Отново казвам – хората, които влязат регистрирано, хората, които е ясно кои са, които искат да харчат парите си по пътя към Европа те не са заплаха и не би трябвало да се отнасяме така с тях. Ако има подозрения, ако МВР и ДАНС имат подозрения за някого тогава там режимът е съвсем различен, тогава трябва да има служби, които да си вършат работата, може да има агенти под прикритие, може част от социалните работници в лагера да са полицаи под прикритие, това не е моя работа аз да уча специалните служби, но ако има съмнения трябва да има и съответни мерки и съответни действия. Ако хората толкова се притесняват нищо не пречи да има един бус жандармеристи повече край лагера. Но напрежението възникна изкуствено – държавата наложи едни рестрикции, които не беше ясно кои са необходими, от една страна, и от друга страна, със сигурност са противозаконни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха новата учебна година в ПУ "П. Хилендарски"

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ откри официално академичната  учебна година. На церемонията в спортната зала на университета на бул. „България“ присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, представители на общинската и областната администрации и много студенти.  Над 4300 са първокурсниците, които ще се..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"

Окръжната прокуратура в Смолян разследва  неизгоден  договор за разпространение на дейността на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов“ в  Смолян.  Разследването е в начален етпа и е започнало след анализ на доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция.  Възложено е на  инспектор при Комисията за противодействие на..

обновено на 01.10.24 в 11:25

През октомври максималната температура ще е 32 градуса

„Най-високите температури през октомври ще достигат до 27-32 градуса. Те най-вероятно ще се реализират в този период, който сега предстои с  повишение на температурите. И за второто десетдневие има индикации, че ще има температури, които ще са близки до 30 градуса“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Анастасия Стойчева от НИМХ...

публикувано на 01.10.24 в 10:46
Цветелина Пенева

Надяваме се да не се провали машинното гласуване

27 дни ни делят до поредните извънредни парламентарни избори в България. Има ли условия за прозрачен вот и какви са опасенията, свързани с подготовката? „ЦИК и другите институции, които се ангажирани с провеждането им вече знаят какво да вършат и всички процеси, които трябва да се случат до 27-ми октомври, се надяваме, че ще бъдат..

публикувано на 01.10.24 в 10:01

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07