Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна мегаделото за опожарените тютюневи складове на Пловдив

| обновено на 07.12.16 в 11:36



В Районния съд стартира  делото за опожаряването на старите тютюневи  складове на Пловдив.  

То е срещу сочения за подпалвач на складовете – бездомникът Любомир Данчев

Те изгоряха  „до скелет“ на 20-ти август, от,  може би – една захвърлена цигара.  

Огънят, тръгнал вероятно от клошарска стаичка  в една от  порутените, занемарени и изоставени, но иначе със статут на  „културни паметници“  постройки, за няколко часа изпепели всички, а пожарът предизвика огромен обществен резонанс. 

Гневната реакция на станалото надхвърли мащабите на обикновения инцидент и прерасна в яростен граждански бунт срещу дългогодишното безхаберие на институциите – държавни и общински,  спрямо състоянието на легендарните стогодишни постройки, за което всички се сетиха едва след като те рухнаха овъглени.  

Жарта на останките  от складовете, изпепелени в онзи горещ, летен съботен следобед на 20-ти август,  димя дни наред, през които всички търсеха виновника за пожара  – в буквален и преносен смисъл.  

Кой и защо би имал полза от опожаряването на  културните паметници, макар и отдавна станали частна собственост -   версиите варираха от  подозрения за чисто корпоративни интереси, до конспиративни теории.  

Междувременно,  разследващите органи бързо разкриха вероятния причинител на палежа – беден, нещастен, бездомен и психически лабилен клошар, обитавал, оказа се,  от години нещо като стаичка  в един от складовете. 

Криминалисти и пожарни експерти бързо и удобно излязоха със заключение, че  в нехайството си Любомир Данчев е хвърлял  незагасени цигари, които са подпалили вътрешната дървена конструкция на стария склад.  

След няколко предварителни заседания,  различни съдебни състави разпоредиха клошарят да остане за постоянно в ареста до началото на делото, заради редицата, според тях, опасности за обществото и разследването, ако той бъде освободен под по-лека мярка за неотклонение.  

Днес  започва делото срещу него по същество.  Любомир е обвинен за запалване по непредпазливост  на културните паметници.  Всъщност, на първия, от когото  последва  всеобщият опустошителен пожар, погълнал всичките 5 околни сгради.

Нанесените щети са за над 11 млн. и 700 хил. лева,  твърди прокуратурата.

Като се позовава на заключението на шесторната пожаро-техническа експертиза, обвинението приема, че стихията е резултат от  небрежността на 45-годишният бездомник, който, смята се, е изхвърлил незагасена цигара в кош с отпадъци в обитаваната от него стая на четвъртия етаж на един от складовете. 

Фасът е подпалил търкалящите се наоколо хартии и боклуци и оттам е възпламенил  струпаните килими, пътеки, мокет, дюшеци. Те тлеели дълго време, поради което пожарът е видимо избликнал  няколко часа по-късно. Чак След това огънят лумнал навсякъде, казва експертизата.

Въпреки яростното търсене на виновник  за  бедствието,  в преобладаващата  си част общественото  мнение възприе посоченият за подпалвач клошар като  нарочен за изкупителна жертва.

Главният прокурор Сотир Цацаров и цялото държавно обвинение обаче  изтъкнаха  тази версия  като основна,  макар и да се разследваха  и други вероятности – евентуални инвестиционни намерения спрямо изгорелите складове.

След шумен обществен отзвук,  защитата на безимотния, безпаричен и психично лабилен бездомник бе поета  безвъзмездно от възможно  най-тежката артилерия в бранша – председателят на пловдивската адвокатска колегия Стефан Левашки и първата му заместничка -  Зоя Тошкова. 

Двамата не само го представляват в  това дело с тежки обвинения, но и са поели  буквално грижата за  него – купуват и му носят в ареста храна, дрехи, цигари, дребни  подаръчета и го окуражават  непрекъснато.  

По делото са разпитани 45 свидетели, назначени и изготвени са пожаротехническа, стоково-оценъчни, съдебно-химически, трасологическа и други експертизи. 

По досъдебното производство са събирани  доказателства и за извършени престъпления от длъжностни лица, касаещи запалените сгради – паметници на културата. 

Материалите в тази насока са отделени в самостоятелно производство, по което разследването продължава.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив губи по давност неактувани имоти

Общинските съветници от групата на Продължаваме промяната – Демократична България в Пловдив отправиха от трибуната на местния парламент питане към кмета Костадин Димитров колко имоти в града под тепетата не са актувани като общинска собственост след влизане в сила на актуалната кадастрална карта и измененията на устройствените планове. Поводът е..

публикувано на 04.07.24 в 16:50

Строители откриха археологически находки под Бетонния мост

Старинни находки са открити при реконструкцията на жп линиите в Пловдив, които попадат в зоната под Бетонния мост. За момента са разкрити гроб и зидани стени, съобщиха за Радио Пловдив от пресцентъра на НКЖИ. На терена от 2 дни работи екип археолози от БАН, а утре се очаква комисия на място, която да определи параметрите на обекта. Дали..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Съдът "поряза" избора на общински съветници в Пазарджик

Административен съд – Пазарджик обяви за недействителен избора за общински съветници в общината.  Според магистрлатите оспореното решение не е в съответствие с материалния закон относно отчитането на действителните и недействителни гласове и определянето на резултатите от гласуването за общински съветници. Изборният резултат би бил различен - защото не..

публикувано на 04.07.24 в 16:04

Полицията залови ало измамник, ограбил пенсионерка с 5300 лв

Пловдивските криминалисти разкриха и заловиха телефонен измамник, успял да излъже и ограби 5 300 лв. от възрастна жена.  На 9 юни пенсионерката станала жертва на познатата схема - телефонно обаждане от непознат, представил се за полицай. Той и съобщил, че синът й заедно със съпругата му са арестувани като причинители на тежка катастрофа и трябва да..

публикувано на 04.07.24 в 14:34

Кметът даде месец на пловдивските превозвачи "да влязат в час"

Транспортните фирми в Пловдив имат едномесечен срок да оборудват автобусите с климатици и да започнат да изпълняват курсовете си редовно. В противен случай общината ще прекрати договорите си с тях. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той добави, че днес е изпратено писменно уведомление до тях с ултиматума.  Проблемите с градския..

обновено на 04.07.24 в 13:55