Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският интерес не е държавата да спре за шест месеца

Недостоверният прочит на изборните резултати като вълна, която се кани да извърши промяна, както  и отказът да се разбере, че трите части на управляващото мнозинство запазват електоралното си влияние са причините да се стигне до настоящата политическа ситуация. Позицията е на социолога професор Антоний Гълъбов. 

ой не изключва по- различна структура на новото правителство, ако има такова. Докато предишното мнозинство беше структурирано около споразумение ГЕРБ - РБ, добавено споразумение с АБВ и принципна подкрепа на ПФ, сега е възможна тройна коалиция, прогнозира Гълъбов. 

Според него всякакъв вид промени в изборната система трябва да са валидни след 2018. Като аргументи анализаторът посочи препоръката на Венецианската комисия, както и решението на НС да въведе електронното гласуване след 2 години. Няма логика НС да приема в спешен порядък изборните правила, които да важат по- рано. Има нужда от няколкомесечни консултации и договорка за прерайонирането на страната, което ще отнеме поне 6 месеца, подчерта той. 

Българският интерес не е държавата да спре за 6 месеца. Не виждам нищо лошо в опита да се направи кабинет, проблемът е в неговите приоритети и профил. Въпросът е какъв ще бъде хоризонтът на новото правителство - следващите 18 месеца или в по- кратък период и рисковете, свързани с българското председателство на ЕС и ангажиментите, които ще има страната. Няма особено здрав смисъл да водим председателството на ЕС със служебно правителство или да готвим предсрочни избори.

Тези 2,5 седмици показват, че има съществени празнини в културата на водене на  преговорите. А това е важна част от технологията на коалиционната култура и причина хората да са объркани, обобщи Антоний Гълъбов. 

По думите му, ДСБ се забавиха с една година с напускането на ПГ на РБ. Това трябваше да стане, когато не се споразумяха за промените в конституцията. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43