Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на квалифициран персонал мъчи туризма

Градът, който  има амбицията само след две години да прегърне цивилизована Европа в скута си, като да вгради собствената си душевност в  нейната култура като център на творческо съзидание и артистичен дух, е  сред водещите туристически дестинации за годината. Какви гости посрещна и изпрати през годината  туристическият бранш и очертава ли се нов пик на туристическите посещения в хилядолетния ни град -  Тони Симидчиева – член на УС на Общинския съвет по туризъм. 

 Пловдив изпреварва България като туристическа дестинация. Това е красив и богат на история град, археология, култура и занаяти, който винаги е привличал туристи от целия свят. Обявяването му за Европейска столица на културата през 2019 г.,накара хората да погледнат с други очи на него. Общината работи за популяризирането на града като туристическа естинация, повишава нивото на туристическата инфраструктура, но разбира се, винаги може да се иска и повече. Годината беше успешна, но и изключително трудна, заяви Тони Симидчиева.

Важното за един малък обект, какъвто стопанисвам аз с цялото си семейство, е отношението към клиента.  Имала съм случаи, когато моят персонал напуска, отива в голяма хотелска верига, после се връща и казва: „Там клиентът влиза и........се загубва“. Ние следим всичко свързано с него – дали е закусил, къде е в момента  и така той по време на престоя си става като част от нашето семейство. Ако ви прави впечатление, дори когато хората искат да отидат на планина, не предпочитат големите, а малките хотели, в които се чувстват по-обгрижени. Ние сме в този сегмент именно. Това е и добе, и лошо, защото, когато си „дребен“, можеш да се адаптираш по-добре и си по гъвкав. В същото време обаче при една криза много бързо можеш да бъдеш потопен, защото нямаш финансовия ресурс на големите играчи в туризма. В туриза днес има навсякъде криза а работна ръка, персонал – сервитьори, камериерки, готвачи. В същото време, освен като туристическа дестинация, Пловдив привлича вниманието на големи вериги, инвеститори, които идват в Пловдив, влагат огромни суми в хотели и ресторанти и така „изсмукват“ и клиентелата, и работната ръка. Това веднага поставя в кризисно състояние вече съществуващите обекти.  Вероятно е много обекти да затворят, поради липсата на персонал, заяви още Тони Симидчиева.

 Повече чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Страхът от Румъния възпира молдовците от еврочленство

Референдумът в Молдова за или против присъединяването в ЕС развълнува стария континент. Това се дължи не само на обрата при броенето, минималната разлика в полза на Брюксел, но и заради съмнението, изразено от президента на страната Мая Санду, че Русия купува гласове, които да спрат европейското развитие на страната. По последна информация,..

публикувано на 21.10.24 в 17:00

Ранната диагностика е ключът към успешното лечение

По повод Световния месец за борба с рака на гърдата, КОЦ – Пловдив организира кампания за безплатни прегледи и консултации за рак на млечната жлеза, която има за цел да акцентира върху профилактиката и  ранната диагностика.    В България всяка година се диагностицират между 3800 и 4000 жени с рак на  гърдата. Заболяването  е..

публикувано на 21.10.24 в 16:33

Социално-икономическите проблеми влияят на купения вот

За да имат възможност гражданите да гласуват независимо трябва да бъдат решени социоикономическите проблеми в малките населени места, т.е. властите да работят за привличане на нови работодатели, инвестииции, за подобряване на социалните услуги. Без такава политика ние няма да се справим с предпоставката за контролиране на вота. Това..

публикувано на 21.10.24 в 15:55

Нормално протича подготовката за вота в Пловдив и областта

Нормално протича подготовката за вота на 27 октомври – увери председателят на 16 РИК – Пловдив-град Калоян Сухоруков. 459 са секциите в града, като в 457 от тях ще има и машинно гласуване. Само в две секции в районите „Западен“ и „Тракия“ ще се упражнява само книжен вот, тъй като избирателите в тях са под 300 души. 3 са..

обновено на 21.10.24 в 11:42

Украйна има право на ядрено оръжие за защита

Украйна или ще стане член на НАТО или ще създаде ядрено оръжие – това заяви президентът В. Зеленски в Брюксел след заседанието на Европейския съвет в което той участва. Там Зеленски представи плана си за победа във войната с Русия. Има ли наистина бившата съветска република страната такава възможност? Да, може да го стори, тъй..

публикувано на 18.10.24 в 17:17