Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И драконовските промени в ЗДП не стряскат пияните шофьори

Нови двама пияни шофьори са задържани през изминалото денонощие в Пловдив. Единият от тях дори  е предизвикал верижна катастрофа, съобщават от полицията. 

Това се е случило малко след 10 часа в неделя сутринта на бул. “Христо Ботев”. Там “Мазда”, управлявана  от доста пиян 21-годишен  пловдивчанин, изскочила в насрещното платно и ударила идващата“Хонда”. 

От силния удар  втората кола се завъртяла на заледеното шосе и била блъсната от автобус, който не успял да спре навреме. Алкохолната проба на младежа показала внушителните 2.26 промила алкохол. 

Вторият  почерпен шофьор е заловен около един и половина след полунощ. Той е спрян от патрул на на ул. “Калиакра”  и дрегерът показал също солидно количество погълнат алкохол - 2.01 промила. 

Срещо двамата нарушители са образувани са бързи производства.  Така те  допълват статистиката,  проследяваща „жертвите“ на новите  строги промени в Закона за движение по пътищата, налагащи тежки санкции – сваляне на регистрационните номера и солени глоби. 

Почти 70 са вече  тези случаи в цялата страна, само за първия месец от действието на законовите поправки, сочат данните на КАТ. Болшинството прегрешения на заловените са шофиране без книжка,  в пияно състояние, а често пъти – и двете. Според промените, регистрацията на автомобила се отнема от 6 месеца до 1 година. 

Служебното отписване от регистрите на КАТ обаче  се отнася само ако нарушител е неговият собственик.  Ако колата е на друг, то тя се спира от движение за  един месец.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Млад шофьор с мощен джип помете такси в "Тракия"

Поредна тежка катастрофа в Пловдив, причинена от млад шофьор с мощна кола. Това е станало  снощи в район Тракия, в средата на кръстовището между улиците "Димитър Ризов" и "Маестро Г. Атанасов".  Там, след 21 ч.  джип под наем е профучал с висока скорост, отнела предимството на минаващо такси и се е забила в него.  От силния удар таксиметровия..

публикувано на 14.06.24 в 06:49

Сметките за ток и парно от днес ще се плащат плащат само по банков път

Заради техническо обновяване на системата на EVN в периода от 18:00 ч. на 14 юни до 24 юни 2024  г. отпада възможността за плащане на сметките за консумираната електрическа и топлинна енергия по всякакъв друг начин, освен по банков път, предупредиха от компанията.  Това означава, че никакви разплащания в брой на гишета, в пощите, оторизираните..

обновено на 14.06.24 в 06:26

Нова придобивка за пловдивските лекоатлети

Кметът на Пловдив Костадин Димитров и районният администратор  на "Тракия" Георги Гатев ще открият новия корпус към лекоатлетическата зала на стадион "Локомотив". Той е двуетажен, с лице към новия булевард „Цветан Лазаров“.   Изграждането му започна през април миналата година, когато  сегашният пловдивски градоначалник беше районен кмет на..

публикувано на 14.06.24 в 06:24

Влаковете за Карлово тръгват от Централна гара от 17 юни

Готова е реконструкцията на първите 4 челни коловози на Централна гара и това ще позволи движението на влакове между гарите Пловдив и Филипово. Очаква се това да стане следващата седмица, след като комисия обследва свършената работа, съобщи за Радио Пловдив инж. Гошо Къчков, началник на Железопътна секция - Пловдив. Така пътниците за..

обновено на 14.06.24 в 06:14

Заловиха шофьора, хвърчал с висока скорост в насрещното движение

Пазарджишките криминалисти установиха и заловиха безразсъдния шофьор , който бе заснет да кара с висока скорост в насрещното платно, на изхода на Пазарджик към магистрала „Тракия“.  Клипът събра множество възмутени реакции, а полицията се самосезира и бързо издири водача.  "След узнаването за тези публикации служители от сектор "Пътна полиция"..

публикувано на 13.06.24 в 16:55