Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нормално е да бъдем сменени, но не с такива мотиви

Не оспорвам правото на което и да е правителство да сменя областните управители. Но не приемам мотивите и начина, по който това става – както когато преди седмица бяха освободени 14-те колеги, така и сега, когато бяха сменени още 7 областни управители. 

Първата вълна колеги бяха сменени с мотиви, че са се намесвали в изборния процес и аз категорично считам, че това е невярно, ненормално и по този начин да се унижава институцията на областния управител и авторитета на тези  хора, които аз познавам  и смятам, че са достойни мъже и жени. Затова иизразих несъгласието си, за да браним авторитета на институцията и личното достойнство на тези хора. Това заяви бившият отвчера областен управител на Смолян Недялко Славов. 

Очаквах и че ще има още смени на областни управители, но у мене  се събуди недоумение от факта, че лично говорителят на Правителството си позволи да излъже в национален ефир, че ние сами сме подали молби за напускане. Такова нещо няма. Никой от колегите, с които вчера се чух, не е подал  молба за напускане или за отпуск, за да бъде включен в листите за предстоящите избори. Да, аз очаквам да бъда в листите, но до момента това не е факт – няма нито решение на съответните партийни органи, нито решение в съответната РИК, каквато е процедурата.

Никой не оспорва правотото дори и на служебното Правителство да сменя областните управители. Ние сме политически лица и е нормално да бъдем сменени. Но не с такива мотиви. Разбирам да ни повикат в МС и да кажат „колеги, повече няма да работим с ва, има политически решения“. Но мисля, че мотивите, които се изтъкнаха и вчера, и преди, е просто опит да се замаже натиска върху служебното Правителство от страна на БСП, тъй като се видя, че повечето областни управители по някакъв начин са свързани с БСП. Случаят в Смолян обаче не е такъв. Тук единствено се подходи по правилния начин, тъй като се поставя фигура от администрацията – равноотдалечена от всички политически партии. Държа да подчертая тази диференциация между това, което се случи в Смолян и на останалите места. Що се касае до моите заместници, когато те видяха мотивите и изказването на говорителя на Правителството, останаха като сащисани и това бе тяхна достойна и спонтанна реакция, за което им благодаря.

С мене са водени разговори да бъда вписан в листите, но не зная дали моето име е там. Имам очаквания, но до момента не зная нито дали моето име е там, нито – на коя позиция. Колегите, които вчера бяхме освободени, обмисляме да дадем официална информация за това, че не сме давали сами молби за напускане, както бе огласено от говорителя на Правителството. Върху достойнството на определени хоа да се хвърля кал, да се уронва авторитета на институцията  и да се лъже от страна на Правителствена информационна служба в 21 век, когато има свобода на словото, считам, че е нещо абсолютно недостойно, неморално и неприемливо.

Повече чуйте от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34