Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средна заплата над 1500 лева е реалистична

Меморандумът, който представихме е стар, но с малко нови неща. Политиката ни по отношение на доходите не е отвчера и заради изборите, а заради това, че независимо, че България вече толкова години е член на ЕС, остава на опашката по доходите и всички страни ни изпревариха -  включително Сърбия, Македония и Румъния, която вдигна МРЗ само от миналата до тази година с 50 евро.  Това заяви вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов.

Срещите, които правим  с политиците са, за да заявим, че нашата основна политика са доходите и заетостта и ще продължаваме да сочим възможностите, които България има. Ние смятаме, че разпределението на БВП на България е несправедливо и предлагаме по-справедлива скала на социално и данъчно натоварване, по която доходите плавно се облагат  до десет  минимални работни заплати, считайте с днешна дата  4 600 лв и всъщност общото данъчно и социално облагане е сравнително даже по-ниско от настоящето /21% и нещо/, а по нашата скала достига до 20,21%, но за доходи много над  десет-двадесет хиляди лева.

Ние отдавна предлагаме нещо, което може да се приеме от обществото – МРЗ да не се облага, което облагодетелства всички доходи, и плавно нарастване. До 10 МРЗ данъкът си остава 10%, а за най-високите  доходи над 20 000 и повече месечно – общата данъчно-осигурителна тежест да е не повече от 20%. В момента тя е 21%. Т.е. искаме да е и справедливо, и  солидарно възприето от всички. А след разговорите с представителите на ГЕРБ считаме, че това, което те предлагат – СРЗ 1500 лв,е абсолютно достижимо и дори нашите амбиции са по-големи.  Държавата не дава пари за увеличение на заплати, но доходите искат съответно  политическо отношение към тях в същото време.  Пример са политиките на правителствата на съседните държави, които са около нас, в които повишаването на  минималната работна заплата и на доходите са пряко свързани с процента на БВП., заяви д-р Кокалов.

По думите  му в българската икономика няма бранш, който да не страда от липса на квалифицирани кадри. Приветстваме това, че всички партии слагат в основата на приоритетите си образованието и здравеопазването и ние приветстваме това.  Необходим е дебат и целенасочена реформа а това, а не всеки, който идва, да прави реформи.

 Повече чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Вторият ешелон на МОСВ е сред виновните за контрола на въздуха

Системата за измерване на въздуха в България е опетнена, злепоставена, изложена, развалена, орезилена, ... каквито са българските значения на чуждицата „компрометирана“ – и не отчита коректно замърсяването. А тя е такава в резултат от умишлени действия на органи от Министерството на околната среда и водите и на Изпълнителната агенция по околна..

публикувано на 14.10.24 в 17:17

Превозвачът Петко Ангелов ще съди "Хеброс бус" и "Автотранс"

Превозвачът Петко Ангелов, който държи над 50% от линиите в градския транспорт, заяви в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив, че е най-потърпевшият от прекратяването на договорите на превозвачите по 13 линии от градския транспорт.  "О ще от 2016 година първия договор имаме, че трябва да  се работи на километър, когато влезе системата "Индра"...

публикувано на 14.10.24 в 16:24

Ако не се овладеят държавните разходи, идва ликвидна криза

В Бюджет-2025 се очертава дупка от около 18 милиарда лева. Икономистът Кузман Илиев бе сред експертите, които предупреждаваха за риска от увеличаващия се дефицит. Според него налице е политически проблем, защото поредица от правителства с къс хоризонт увеличаваха разходи, вдигайки доходи на редица групи. Разходите са високи и растат и са много..

публикувано на 14.10.24 в 16:16

Тестовете PISA не затрудниха деветокласниците

Тестваха  на електронни устройства деветокласниците по природни науки - химия, биология и физика . За първи път подобно изпитване по модела PISA се провежда днес и утре в цялата страна.  Повечето пловдивски ученици приключиха още в 9 часа, половин час преди определеното време - част от тях обаче поискаха този вид изпити да са на хартия, а не..

публикувано на 14.10.24 в 15:11

Образованието трябва да е общ приоритет на политиците

Днес и утре деветокласниците полагат теста по природни науки по модела PISA. С това се цели по-добра подготовка на учениците и подобряване представянето на следващото международно изпитване. Според Люба Йорданова от "Заедно в час" ц елта на международната програма PISA е държавите да видят как се справят с политиките в сферата на образованието..

публикувано на 14.10.24 в 11:21