Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвяме поредица от книги на историческа тематика в "Хермес"

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив разговор с издателя Стойо Вартоломеев за бума на историческите романи в българското книгоиздаване, както и книгите на Георги Божинов. 

Авторът синтезира в романа му „Калуня-каля“: „Човек не иска да му говориш истината. Отсрещният човек иска да му говориш това, което той мисли."

Големият интерес към историческите романи се появява винаги след времена на кризи, това каза Стойо Вартоломеев. По думите му през последните 10 години се усеща нещо подобно както и през 20 -те и 30 - те години на XX век.

Издателят каза, че изданието на "Калуня - каля" се появява точно навреме през 2014 г., защото през първото издание 1988 година  - времето не е било такова и е нямало толкова силен интерес, какъвто сега поражда книгата.

Истинската история се помни не толкова от историческите книги, колкото от литературните издания, заключи Вартоломеев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Здравка Евтимова получава Националната литературна награда "Иван Вазов"

Писателката и преводач Здавка Евтимова е носител на Националната литературна наградата „Иван Вазов“ за 2024 г.  Наградата се присъжда за цялостен принос за литературна и преводаческа дейност. Решението за тазгодишният приз е на 9- членна комисия с председател заместник- кмета Калина Чилингирова и членове - дейци от културните институции в..

публикувано на 28.06.24 в 11:29

Фестивалът за шансони "Златен ключ" - за 21-ви път в Пловдив

Днес се открива 21-вият Международен фестивал за шансони "Златен ключ"  - Пловдив 2024. Всяка година той  се организира от Алианс Франсез в партньорство с Община Пловдив и под патронажа на Посолството на Република Франция и Френския институт за България. Тази година духът на фестивала ще бъде шоколад и шансони, като френският майстор Венсан..

публикувано на 28.06.24 в 08:35

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

публикувано на 27.06.24 в 12:56

Световни знаменитости и млади таланти в Епископската базилика

Фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща“ продължава с концерт в Епископската базилика „Световни знаменитости на една сцена с млади таланти“. В проявата ще участват американското сопрано Елизабет Поуп, пианистката Виктория Василенко и перкусионното дуо Аглея Канева и Александър Вичев. Според критиците Елизабет Поуп притежава бистрота на..

публикувано на 27.06.24 в 08:20

Бюджетът по проект "Мобилност" свърши

Община Пловдив спря приемането на нови заявления за индивидуални и групови пътувания натворчески килективи по проект „Мобилност“ поради изчерпване на финансовия капацитет. От началото на годината са одобрени и финансирани 19 проектни предложения на стойност 64 677,95 лева, което изчерпва гласувания за тази година бюджет.  Гласуваните от Общинския..

публикувано на 26.06.24 в 13:58