Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дават цифрова телевизия на КЗП за агресивна търговия, тя отрича

| обновено на 08.03.17 в 13:59

Таксуването на непоискана услуга е агресивна търговска практика и нарушава правата на потребителите. Това заяви в коментар за Радио Пловдив Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители“ по повод сигнал на слушатели за действията на цифрова телевизия и мобилен оператор.

Според абонати на съответната телевизия,  от няколко дни те получават СМС-и, с които ги информират, че до 31 март  гледат безплатно 3 спортни канала. След тази дата ползването на услугата продължава, но вече срещу заплащане.  Отказ от тази непоискана услуга клиентът може да направи като отговори на СМС-а със текст СТОП и ЕГН.

Според  Богомил Николов мълчаливото съгласие не е приемлив търговски похват. 

След 1 април, ако по една или друга причина, клиентът не направи отказ – не е видял съобщението, не го е  прочел, не му е обърнал внимание, то към следващата фактура ще има начислена допълнителна сума.   Това ще ощети голяма група клиенти, категоричен е експертът.

От Асоциацията още утре сутринта ще внесат сигнала в Комисията за защита на потребителите.

Надяваме се на бърза реакция както и  на самата компания да спре тази порочна практика, допълни експертът.

Цялото интервю с Богомил Николов може да чуете в прикачения звуков файл.

Потърсихме за коментар и съответната компания. От там отказаха интервю в ефир, но изпратиха  писмен отговор. 

Изпратените SMS-и са с цел да уведомят клиентите ни, че от 1 април спортните канали стават платени и цената за тях като досегашни абонати е преференциална – 1,99 лв. на месец. От посочената дата цената се предплаща за следващ месечен период на фактуриране и ако абонат не я заплати, каналът ще бъде спрян. 

Наред с това, ако клиентите не желаят да се възползват от промоционалната цена от 1,99 лева на месец за абонати на телевизията, те могат да се откажат и чрез SMS. Освен SMS-и, компанията е предоставила и всякакви други възможности за отказ, така че да са удобни на клиентите – чрез обаждане, в магазините, в онлайн порталите, както и през основното меню на телевизията за абонати на интерактивна телевизия

Услугата продължава да бъда активна само след заплащане на абонамент за следващия месец. Ако не бъде заплатена, услугата се прекратява. Промоционалната цена от 1,99 лева на месец на спортните канали е жест към нашите досегашни абонати на телевизионни услуги. След прекратяване на ползването и повторно включване, както и за всички останали, които тепърва се абонират за каналите цените са по високи. Освен това в случай, че клиент пожелае да се откаже до 30 юни 2017 г., всички дължими суми за новите канали ще му бъдат изцяло възстановени.

Спортните канали не следва да се третират като непоискана услуга, тъй като до 31 март 2017 година те са безплатни и по-точно до излизането на първата месечна фактура през месец април. Ако абонат желае да гледа тези програми и през следващия календарен месец, то той следва да заплати цената от 1,99 лв. заедно с фактурата. Ако абонатът не желае да продължи да гледа каналите, то той може да не заплати и излъчването им се прекратява.

Освен това, както вече беше посочено, тези абонати имат право на по-изгодни условия, поради което е необходимо да заявят, че не желаят да се възползват от тях. В този смисъл също не е налице отказ от непоискана услуга, а волеизявление за съзнателно направен избор.

Компанията е администратор на лични данни и е сертифицирана по ISO 27001 за информационна сигурност, поради което няма място за съмнение относно коректността и спазването на нормативните изисквания при обработка на лични данни. Като потребител на услугите, съответното лице вече е предоставило своето ЕГН на компанията в качеството ѝ на администратор на лични данни, въз основа Закона за електронните съобщения и Закона за защита на личните данни. В случая то се посочва единствено с цел идентификация, за да сме сигурни, че лицето, която заявява отказа е това, което е абонат на дружеството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03