Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оралното здраве не е приоритет за българина

От 1 април влиза в сила новият Националният рамков договор между Българския зъболекарски съюз и НЗОК.

Най-накрая от миналата година - за първи път след 1999 г. - успяхме да договорим 3-та безплатна зъболекарска услуга в пакета. Така освен екстракция на зъб или пломба, зъболекарят може да избира 3-та услуга в зависимост от състоянието на пациента. Това ще струва около 30 млн. лв. допълнително, съобщи д-р Николай Шарков, главен секретар на Българския стоматологичен съюз.

Безплатните стоматологични услуги за деца са достатъчни, за разлика от тези за възрастните. Пакетът включва 1 преглед годишно и лечение на кариеси и техните усложнения на млечни и постоянни зъби, както и екстракция на млечен или постоянен зъб. Част от тези услуги се доплащат с около 20 % при усложненията на зъбния кариес, коментира д-р Шарков. 

Според него обаче малкият брой безплатни услуги за възрастни е недостатъчен, тъй като оралното здраве на българина не е добро. "Българинът винаги ще намери пари нови обувки, за ремонт на апартамента или колата. За него обаче здравето на устата не е приоритет, а не бива да забравяме, че то е част от общото здраве на човека", напомни д-р Шарков. 

От 1999 г. българският зъболекар е на свободния частен пазар, тъй като няма държавен сектор. Затова всеки колега се старае да внедри новостите - независимо дали са материали, техника или консумативи, добави д-р Шарков. Според него те не са скъпи, защото са за сметка на труда на зъболекаря.

По повод идеята на служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев да се въведе безплатна протеза за възрастните, д-р Шарков коментира, че все още не са водени такива разговори между МЗ и Българския стоматологичен съюз.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Започна Европейската седмица на общественото здраве

За шеста поредна година ще се проведе Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW), от 13 до 17 май 2024 г. Това е годишна инициатива, организирана и координирана от Европейската асоциация за обществено здраве (ЕEUPHA). Тя  има за цел да повиши осведомеността за общественото здраве и да насърчи сътрудничеството между обществената здравна..

публикувано на 13.05.24 в 08:59

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11