Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Васил Стоев изненадва всеки миг

Галерия „Форум“отбеляза 20-тия си рожден ден. Създадена е през 1997г. в гр.Пловдив под името арт галерия „Жорж Папазов“. Галерията е реализирала стотици изложби на едни от най-утвърдените български художници. 

Сред имената, които галерията е представяла са акад. Светлин Русев, Вежди Рашидов, Енчо Пиронков, Любен Диманов, Никола Манев, Милко Божков и много други значими български творци. Освен тези експозиции, галерията може да се похвали и с представителни изложби на някои от най-големите български класици  „100 години Златю Бояджиев“, ретроспективна изложба „Чародеецът Димитър Казаков-Нерон“ с представяне на филм за художника от големия френски изкуствовед Жан Мари Дро, ретроспективна изложба на Георги Божилов-Слона, ретроспективна изложба на Цанко Лавренов и други.

 Редом с изложбите на големите български автори, галерията се гордее, че е показала пред българската общественост и чуждестранни автори с богато портфолио като Пиер Фава (Франция), Рене Фуре (Швейцария), Пьотр Оссовский (Русия), Ангелос Пападопулус (Гърция), Едуардо Аниевас (Испания), Мустафа Аяс (Турция).

През 2008г. галерията затвърди позициите си като откри свое представителство и в гр. София с името „Форум“.

Галерияна отбеляза 20-тия си рожден ден с изложба на Васил Стоев-живопис и Бойко Митков-скулптура. Двама автори, които вълнуват с въображение и нестандартни решения за движение, възторг и тишина, изпълнени с пролетно настроение. 

Интервютата с галеристката Ваня Атанасова и художника Васил Стоев са в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив в българската литература - духовен маршрут тази неделя

В две поредни недели „Духовни маршрути в Пловдив 2024“ ще представят „Град Пловдив в българската литература“.  Водач в двата последни маршрута в есенното издание е доц. д-р Младен Влашки. Инициативата, която включва четири издания през септември и октомври е на издателство „Летера“.  Проектът е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния..

публикувано на 29.09.24 в 07:28

Финал на фестивала "Тракийски мистерии"

Античен театър Пловдив посреща Фестивал "Тракийски Мистерии", като това е кулминацията и финал на тазгодишното издание. Организаторите са подготвили богата еднодневна програма с многообразие от фестивални форми. Ще се изгради своеобразен Фестивален Полис, пресъздаващ в  пълнокръвния живот в Древна Тракия.  В късния следобед фестивално шествие,..

публикувано на 29.09.24 в 07:18

В "Срещите" за особеностите на българската народопсихология

Въпросът на "Срещите" тази събота е: "Защо сме такива?" Справка - подмолите на историята.  Своите наблюдения споделят философът Тони Николов, писателят Владимир Зарев и богословът Петър Граматиков. Слушайте, интересно е!

обновено на 28.09.24 в 10:17

"Галактическа фантазия" на Георги Черкин в Античния театър

Концертът – спектакъл „Галактическа Фантазия“ на пианиста Георги Черкин ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив от 20 часа тази вечер. Това е първият авторски концерт за пиано и оркестър на Георги Черкин, който ще бъде изпълнен с младите музиканти от „Тайният Оркестър“.  ''Галактически концерт'' е симфонична поема с космически..

публикувано на 28.09.24 в 08:07

С Ваня Николова и "Забравени легенди" по пътищата на доброто

Историкът и журналист от Пазарджик Ваня Николова е готова с втората си книга, която предстои да бъде отпечатана до месец.  В нея, под заглавието “Забравени легенди“ тя e събрала различни материали, свързани не само с интересни места в Пазарджишко, както направи в първата си книга, но пише и за своите впечатления и познания, свързани с..

публикувано на 27.09.24 в 16:56