Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фирмите в социалната икономика имат ръст от 30%, но едва 10% от инвалидите работят

Снимка: Антония Попова, Радио Пловдив

За мен е чест да присъствам на шестия Европейски форум за социално предприемачество. Това е едно признание за България, за нейните усилия в каузата на социалната икономика и социалното предприемачество. Този форум е важен, защото отразява една важна реалност, че каузата за социалната икономика привлича все повече поддръжници във всички европейски държави, в това число и България. 

Това заяви президентът Румен Радев при откриването на Европейския форум за социално предприемачество в Международния Пловдивски панаир. 

Държавният глава разгледа и Европейския панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика, в който участват над 100 социални предприятия от различни държави. Румен Радев се запозна и с иницативата за поставяне на лого за идентифициране настоките и услугите, произведени от социални и специализирани предприятия. 
С името на знака „Произведено в България от хора с увреждания“, всеки потребител ще знае, че подпомага социалната и трудова реализация на хората с увреждания. 
В България има ръст с 30% на предприятията, които се включват в социалната икономика и предоставят възможност за работа на хората в риск и в неравостойно положение, заяви социалният министър на България Гълъб Донев.

По време на форума стана ясно, че са необходими още мерки за подкрепа от страна на държавата за разкриване на нови работни места за хора с увреждания. „Трява да се решат някои генерални въпроса. Нужно е да се дават повече поръчки на тези предприятия, повече работа. И тук е мястото на държавата чрез Закона за обществените поръчки. Освен  това общините също трябва да бъдат ангажирани", заяви Стилиян Баласопулов, председател на Националния съюз на трудово-производителните кооперации. 

Стастистиката показва, че по-малко от 10% от хората с увреждания работят у нас. Работните заплати в повечето случаи не надхвърлят минималната, а често те са и под нея.

По време на изложението днес работодатели коментираха, че са необходими допълнителни облекчения при наемането на работа на хора в неравностойно положение. Те предлагат премахването на изискването трите дни от болничните да се плащат от работодателя, когато става въпрос за хора с увреждания.

Европейският панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика е ясно послание за Европейския съюз, че хората в неравностойно положение трябва да бъдат подкрепени още по-решително в бъдеще, а основната задача пред обществото е да се бори срещу дискриминацията спрямо тях. 

Снимка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разследват връзка в Министерството на културата по схемата "Разград"

Прокуратурата разследва евентуална връзка в Министерството на културата за източените пари от театрите по схемата „Разград“. Това стана ясно на днешното съдебно заседание в Пловдив, на която програмистът Петко Писков от Пазарджик,   сочен за мозък на схемата, остава в ареста.  Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"..

обновено на 01.10.24 в 17:57

Пак глоби за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци

Глоби от 300 до 800 лева ще бъдат наложени на 34 нарушители за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, съобщават от Община Пловдив. Нарушенията са констатирани от 1 до 30 септември и са съставени 34 акта, съобщи главен инспектор Тодор Боюклийски, началник на сектор „Общинска полиция“.  24 от актовете са за изхвърляне на отпадъци извън определените..

публикувано на 01.10.24 в 15:46

Започна строежът на нов път от КЦМ до Куклен

Първа копка на нова отсечка на пътя към Куклен направиха кметът Мария Белчева и Румен Цонев, председател на Съвета на директорите на Холдинг КЦМ 2000.  Трасето ще е с дължина от близо 700 метра и ще изведе основния трафик от и до Куклен извън досегашния път, който ще остане за ползване основно от камиони, обслужващи металургичното предприятие,..

публикувано на 01.10.24 в 15:35

Връщат отново в ареста подсъдимия по делото "Дебора"

Подсъдимият по делото "Дебора“ Георги Георгиев отива отново в ареста. Това става след като окръжния съд в Пловдив отмени определението на районните магистрати за "домашен арест".   Георгиев е с три обвинения - за отправена закана за убийство към Дебора Михайлова, за насилствено рязане на косата на младата жена и за нанасянето на 18 порезни..

публикувано на 01.10.24 в 14:52

Близо 1 млн. лв. са източени от измамната схема в театрите на Разград и Смолян

Почти един милион лева (937 889) са откраднатите от Разградския филхармоничен театър пари , отклонени от група съучастници, за които се предполага, че е ръководена от директора на театъра Левон Манукян. Той и още трима пряко замесени бяха арестувани преди няколко дни в Пловдив.  Самият Манукян снощи се предлага за..

обновено на 01.10.24 в 13:45