Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-успешната формула за кабинет е коалиция между ГЕРБ, ОП и Воля

Първи консултации за формирането на правителство се проведоха в централата на партия ГЕРБ с двама от лидерите на "Обединени патриоти". След срещата от ГЕРБ запазиха мълчание, а Красимир Каракачанов от ВМРО уточни, че разговорите продължават другата седмица. Според лидера на "Атака" Волен Сидеров обаче няма много време за губене, защото страната не трябва повече да стои в едно междувластие

Предизборните програми не са основа за преговори между политическите сили, тези програми останаха в предизборната кампания и сега трябва се търси общо съгласие за възможните политики във и извън страната, така коментира началото на консултациите за съставяне на кабинет пред Радио Пловдив социологът Антоний Гълъбов.
 

Той беше категоричен, че най-успешната формула за бъдещ кабинет е коалиция между ГЕРБ, ОП и Воля, защото така ще има ясно дефинирано мнозинство и коалиционно споразумение . Според Гълъбов евентуално правителството на малцинството би търсило съгласие на най-ниско равнище и важните неща за страната няма да могат да се случват. Социологът определи и като несериозна и хипотезата за Голяманта коалиция е несериозна хипотезата за голяма коалиция между ГЕРБ и БСП.. 

Между ГЕРБ и ОП трябва да бъде постигнато съгласие за едно по-държавническо отношение към политиката с Република Турция, смята Антоний Гълъбов. Той добави, че затова е нужно инициативите на ОП сряпо Турция да останат в предизборната кампания.

Той посочи, че преди месеци ГЕРБ и ОП не можеха да се споразумеят за минималните пенсии, но оттогава и двете политически формации са извървяли доста крачки напред. Важно е да се помисли как да се оптимизира самата система за социално подпомагане и как българската държава да осигурява необходимите средства за пенсии всяка година, а не еднократно, добави той, като прогнозира, че съгласие по този казус може да се намери.

Участието на Воля в управлението внася допълнетелен елемент на интрига, според Антоний Гълъбов. Възможно е обаче постигането на съгласие около няколко големи приоритета, което да гарантира управленската програма на един бъдещ кабинет. Проблемът е, че ОП не са все още единна политическа сила и е възможно те да стигнат до разнобоя, познат ни от съдбата на Реформаторския блок, каза още социологът.

Относно жизнеността на бъдещия кабинет Гълъбов напомни, че и ДПС вече обяви подкрепа за правителството при определени условия. А това не трябва да се забравя.

Според социолога на тези изори БСП е реализирала тавана на потенциала си. До него се стигна след реализация на идеите на новото ръковоство на партията и елеминирането на присъдружните партии. Смятам, че следващите години БСП ще постига трудно толкова добър резултат, посочи Антони Гълъбов.

Той коментира и представянето на десните партии. Според него в дясно решенията и пътят не е общ и затова се е стигнало до този резултат на изборите. РБ не се разви пред тези две години и половина и ако бяха намерели решение за успешна следизборна коалиция, може би нямаше да се сигне до този резултат на вота на 26 март, каза в заключение Антоний Гълъбов..


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43