Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима нови болни от морбили в Инфекциозна болница

| обновено на 10.04.17 в 17:25

Шест болни са приети през почивните дни с морбили в Инфекциозна болница на УМБАЛ"Свети Георги"– съобщиха от Районната здравна инспекция. Болните са от Пловдив и околните села. Пробите им са изпратени за потвърждение в столицата.

Припомняме, че 10-месечно бебе от „Столипиново” почина от морбили. Детето не е било имунизирано, защото не е достигнало до необходимата възраст от 13 месеца.

За четири от новите случаи на морбили има данни, че са свързани с други предишни заболели. Три от децата са в доимунизационна възраст, едно дете е с отказ от имунизация, а едно е било отложено, тъй като е било болно, когато е трябвало да бъде имунизирано. Всички те обаче вече са издирени и са имунизирани. 

Това съобщи пред Радио Пловдив д-р Радосвета Филипова, държавен експерт в дирекция „Политика по промоция на здравето и превенция на болестите“ към Министерство на здравеопазването. 

Тя уточни, че две от новозаразените деца са от "Столипиново", има от Пловдив и от две други общини.
Все още се говори за взрив от морбили, а не за епидемия, подчерта д-р Филипова. Тя посочи, че в случая от изключително значение е издирването на контактните и ранното им изолиране като предпазна мярка.
В момента само 10 са хоспитализираните в Инфекциозната клиника на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, каза д-р Филипова от здравното министерство.
Бебето от "Столипиново" се е заразило от контактни възрастни, смята д-р Филипова от здравното министерство. Тя посочи, че детето е прието в болница още на 29 март, но заболяването при него е протичането  по - тежко още от самото начало.
Децата, които са в доимунизационна възраст, са най - уязвими когато не са били кърмени или са кърмени от майки, които не са имунизирани. Именно те са най - рисковият контингент за морбили, подчерта д-р Филипова.
Няма данни и майката на починалото от "Столипиново" дете да е била имунизирана срещу болестта. 
Тя е била придружител на детето в клиниката. Наред с инфекциозното заболяване детето е имало и тежък ларингит, който по принцип е част от клиничната картина на морбили, но когато се проявява в по-сериозна форма, се приема за усложнение – в такива случаи заболяването протича тежко и със спастични пристъпи.  
Д-р Троянчева уточни, че случаят с починалото  дете има връзка с първите регистрирани, който са лежали в МБАЛ „Св. Мина“, преди да получат обрив и да бъдат насочени към инфекциозна клиника.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Караджов се жалва, че са продадени имоти без знанието му

Прокуратурата разследва вещно укривателство по продажба на имоти на задържания експолицай Венцeслав Караджов, който има доживотна присъда за убийството на родителите си. При разпит самият Караджов заявил, че докато е бил задържан по обвинение за убийството на родителите си, са били продадени два негови имота – вила в пловдивското село Дедево..

обновено на 17.05.24 в 20:06

Акция на ГДБОП в Пловдив и други градове за злоупотреба с еврофондове

Петима са в ареста след нощна спецакция на ГДБОП в Пловдив и пет града в страната. Действията на органите на реда са заради злоупотреби с еврофондове. Специализираната полицейска операция е реализирана на 15 май под надзора на прокуратурата.  Действията са осъществени от служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на..

публикувано на 17.05.24 в 20:06

Започна изграждането на моста между Богдан и Московец

Започна изграждането на разрушения от водното бедствие в Карловско през септември 2022 година мост на пътя между селата Богдан и Московец. Движението ще се извършва по обход, от северозападната страна на досега съществуващия път, съобщават от Община Карлово.

публикувано на 17.05.24 в 16:18

Майстори от цялата страна си дават среща на Панаира на занаятите в Пловдив

Откриха пролетното издание на Панаира на занаятите в Пловдив. В продължение на три дни майсторите демонстрират уменията си в Стария град. Акцент в тазгодишното издание е занаят с близо 5000-годишна история – художествено плетиво, като плетките се правят на една, две и пет куки.  Своя занаят показват и майстори на данателата, на плъстенето на..

публикувано на 17.05.24 в 13:42

Мъж поруга храм и нападна с тухли свещеник и полицай

32-годишен е привлечен като обвиняем за повреждане на храм, заплахи, хулиганство и причинена телесна повреда на полицай, съобщиха от районната прокуратура  в Пловдив.  Четирите обвинения към него са заради инцидент, станал  в четвъртък сутринта в пловдивския храм „Свети пророк Илия“.  По време на сутрешната литургия мъжът започнал да се..

публикувано на 17.05.24 в 13:39