Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронната система за прием за първокласници в Пловдив стартира на 2 май

| обновено на 20.04.17 в 17:47

От тази година Община Пловдив въвежда централизиран електронен прием на учениците в първи клас в общинските училища на града.

В момента протичат тестови проверки на електронната система, а в близките дни ще се проведе обучение на училищните екипи, които ще работят със системата. Ще бъде  въведена подробна информация за всяко училище и свободните места за първо класиране, съобщават от община Пловдив.

За родителите системата ще стартира от 2 май 2017 година. От тогава на адрес priem.plovdiv.bg те ще могат да се регистрират и да подават заявления за участие в първото класиране на своите деца.

Моментът на подаване на заявлението няма да има никаква тежест при класиранията. Важно е да бъде спазен само крайният срок.

За първото класиране, което е на 2 юни 2017 г., родителите следва да подадат заявления онлайн до 31 май 2017 г.

Ако нямат достъп до интернет и се затрудняват с въвеждането на заявление, могат да подадат на хартиен носител по образец своите заявления за кандидатстване в срок до 30-ти май в училището, което им е първо желание.

Двата варианта са равностойни, но при подаването на заявления по интернет ще имат достъп до повече информация (в това число и до резултатите от класиранията) и възможността за промяна в желанията ще е по-лесна.

Важно е да се подаде само едно заявление (по интернет или на хартиен носител) за дете, тъй като системата няма да позволи въвеждане на второ заявление за едно дете.

Второто класиране е на 20 юни, а третото – на 4 юли, допълват от общината.

Ресорният заместник-кмет Стефан Стоянов заяви в интервю за Радио Пловдив, че с електронната система за прием в първи клас и въвеждането на единни правила ще отпаднат съмненията за това как се регулира този процес. Стоянов е категоричен, че новата система ще облекчи родителите.

Цялото интервю със Стефан Стоянов можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Първи данни от черната кутия на разбилия се LZ-39

Първоначалните данни от разчитането на черната кутия сочат, че вероятната причина за катастрофата на 13 септември на учебно-бойния самолет "LZ-39 ZA Албатрос" е нисък полет преди вертикалното набиране на височина, съобщиха БНТ и bTV. Черната кутия бе изпратена за разчитане в Чехия, страната производител на самолета. Припомняме, че трагичният инцидент..

обновено на 01.10.24 в 06:50

Тестват системите за тревога

На 1 октомври от 11 часа ще бъдат задействани двете системи с цел проверка на техническото им състояние. По време на тестването, чрез акустичните устройства на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), ще бъде излъчен национален сигнал за тревога/край на тревогата. Проверката ще се осъществи на територията на..

публикувано на 01.10.24 в 06:49

Обсъждат транспорта до селата Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата от община „Марица“ Труд и Войводиново и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация днес.  Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села. На срещата представители на двете общини ще се опитат да удовлетворят исканията на хората.  Припомням, че в..

обновено на 01.10.24 в 06:40

Министър Карадимов прави първа копка на Нов път КЦМ за Куклен

Първа копка по проекта „Нов път КЦМ“ с дължина около 700 метра ще бъде направена на макадамовия паркинг. Новият път ще осигури благоприятни условия за движение, по-безопасна и бърза транспортна връзка до Куклен. На церемонията от 14 ч. ще присъстват министърът на иновациите Росен Карадимов и представители на общинската и областната..

обновено на 01.10.24 в 06:40

Безплатни прегледи за хернии в болница "Св. Пантелеймон"

Хирурзите от общинската болница „Св. Пантелеймон“ в Пловдив в продължение на цял месец ще извършват безплатни прегледи на пациенти със съмнения за различните видове хернии.   Те ще се провеждат в 10  кабинет на Диагностично-консултативния център на болницата, всеки работен ден от 9 до 13 часа.  За прегледите не е необходимо направление от..

публикувано на 01.10.24 в 06:37