Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До хората в Първомай не е достигнала вода с уран

| обновено на 21.04.17 в 14:58
Снимка: Елена Крушкова, Радио Пловдив

Питейната вода в Първомай  и Караджалово не крие риск за здравето на населението. Предприети са превантивни мерки  и се очакват окончателните резултати от взетите проби за  урана във водата. Това стана ясно след срещата в Областната управа, на която присъстваха представители на всички институции, ангажирани с  проблема.  

Доц. Цвета Иванова от Регионалната здравна инспекция уточни, че предварителните резултати на взетите проби от питейната вода не показват наднормено съдържание на естествен уран. Окончателните резултати обаче, ще са готови до месец. Тя бе категорична, че няма укриване на информация и данни от проверките, които са направени още в края на миналата година и през февруари и март тази година. 

От своя страна директорът на ВиК Пловдив Спартак Николов допълни, че до хората в Първомай не е достигала вода с уран. „Трябва да се прави разлика между водата във водоизточника и водата в чешмите на хората“, коментира Николов. Той обясни, че до 2015 година допустимите норми на уран са били - 0.06 мг/л, но ЕС ги е променил  и сега те са намалени на 0.03 мг/л. 

Припомням, че пробите от трите затворени кладенци в първомайско  показват - 0.04 мг/л. По думите на Николов водата за тежки метали в райони с риск се изследва веднъж годишно, а през последните дни са взети от всички кладенци проби. 

Към момента ВиК няма да ограничава водоподаването за Първомай. Търсят се алтернативни източници, изследват се и допълнителни кладенци за питейна вода, така че населението през лятото да не остане без вода.  

Кметът  на община Първомай Ангел Папазов заяви, че на 2 май на събранието на Асоциацията на ВиК ще представи проекти за нови кладенци и подобряване на канализацията в града. 

„Няма опасност за хората от Първомай, защото водата, която пият сега е в нормите", заяви и областният управител Здравко Димитров. Той бе категоричен, че кардинално проблема може да бъде решен с реализирането на проекта каскада „Въча.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пияни баща и син хвърчаха в среднощно преследване с полицаи

Районна прокуратура-Пловдив задържа 41-годишен мъж,  накарал непълнолетния си син да управлява автомобил след употреба на алкохол. Освен това те опитали да избягат от полицейска проверка.   Това е станало в неделя (27.100.2024 г.) около 2 часа през нощта, когато двамата тръгнали да се прибират след сватба. Понеже бащата бил в много нетрезво..

обновено на 28.10.24 в 16:22

Сухи треви горят между селата Ягодово и Катуница

Голям пожар гори в землището между селата Ягодово и Катуница, Пловдивско, съобщи старши комисар Васил Димов, директор на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пловдив. Пожарът е на площ около 20 декара, горят предимно сухи треви. На мястото са изпратени четири пожарни автомобила.  "Проблемът там е, че гори остатъчна суха..

публикувано на 28.10.24 в 15:47

В Пловдив ГЕРБ-СДС печелят 3 мандата, ПП-ДБ и "Възраждане" по 2, останалите по един

В Пловдив ГЕРБ-СДС е първа политическа сила, следвана от ПП-ДБ, сочат резултатите при 100% обработени протоколи. Както на изборите през юни, двете коалиции отново са на първо и второ място, но сега ги делят 11 760 гласа - с 4 220 повече от лятото. Депутати от 16-ти многомандатен избирателен район изпращат 8 партии, без мандат остава "Алианс за..

обновено на 28.10.24 в 15:10

ГЕРБ-СДС спечели в област Пловдив, "Възраждане" е втора политическа сила

Пловдивска област изпраща в парламента общо 11 народни представители.  От тях 3 мандата са за ГЕРБ - СДС.  Така в 51-ия парламент влизат водачът на листата Цвета Караянчева, вторият д-р Иван Червенков от Асеновград и третият Йордан Кръстанов от СДС. Четвъртият в листата Младен Шишков от Раковски обаче е получил 2564 преференции, затова измества..

обновено на 28.10.24 в 15:10

Пълна победа на Пеевски над Доган в област Пазарджик

В Пазарджик ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с малко над 27 процента подкрепа. На втора позиция се нарежда ДПС-Ново начало с близо 19 на сто . Резултатите показват пълна победа на Дилян Пеевски срещу Ахмед Доган, който е под чертата в областта.  За първи път в региона БСП-Обединена левица изпревари ПП-ДБ.   Трета политическа сила е..

публикувано на 28.10.24 в 15:10