Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на медицинското образование започва в Пловдив

Петата юбилейна Седмица на медицинското образование започва в Пловдив. 

Това е  инициатива на Европейската асоциация на студентите по медицина (ЕМSA), която от 2013 година се организира ежегодно като традиционна кампания за студентите-медици в Медицински университет – Пловдив.  

Тази година Асоциацията на студентите-медици на Медицински университет - Пловдив отбелязва и 15 годишнината от създаването си.  Събитието ще продължи през цялата седмица до 28 април . 

Бъдещите лекари ще имат възможност да научат много нови практически умения в допълнение на учебната програма. Ще работят в новия Симулационен тренировъчен център на МУ – Пловдив, където ще практикуват върху последно поколение биотехнологични манекени-кукли и симулатори. 

И още практика: упражнения за хирургично зашиване, за разчитане на ЕКГ, заедно с много полезни занимания в интерактивните „работилници/workshops“, които от АСМ – Пловдив са подготвили тази година за 5-то издание на «Седмица на медицинското образование».

С мотото «А кой е казал, че медицината е само четене на дебели книги?!» студентите-организатори призовават своите колеги да научат нещо ново, да приложат на практика наученото в университета, да забравят скуката от самоцелното четене на трудните учебници, като се включат в „Седмицата на медицинското образование“ от 24-ти до 28-ми април и покажат на всички и на себе си колко интересни са медицинската наука и познанието.

В предаването "Точно днес" Паолина Комсалова разговаря с Йолин Дончева- председател на асоциацията на студентите - медици в Пловдив.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Валежите спират, но остава хладно и ветровито

Днес в източната половина от страната все още ще има валежи от дъжд, но до полунощ ще спрат. На запад облачността ще се разкъсва и намалява, след обяд до предимно слънчево време. Ще остане ветровито с умерен и силен северозападен вятър, който вечерта ще започне да отслабва.  Максималните температури ще са от 11-13° в североизточните райони до 18-20° в..

публикувано на 30.09.24 в 07:27

УХТ провежда форум за идеите на млади учени

Университетът по хранителни технологии в Пловдив  е домакин на кръгла маса за млади учени по проекта "Инкубатор на млади таланти".  Събитието се организира от Сдружение "Асоциация на младите учени" и е финансирано по европейската програма "Еразъм+". Представители от бизнеса, образованието, администрацията, научните организации и..

публикувано на 30.09.24 в 06:57

Мъж с трансплантирано сърце се разходи с кардиолога си в Смолян

Димитър Костов, който от една година живее с трансплантирано сърце, се включи в инициативата днес „Разходи се с кардиолога си в Смолян“. В световния ден на сърцето десетки смолянчани преминаха през информационния пункт в центъра на града, консултирайки се с кардиолози от Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Смолян и се присъединиха..

публикувано на 29.09.24 в 16:33

Вятърът събори голямо рекламно пано в Северната индустриална зона

Въвежда се ограничение на движението на надлеза до бившия завод "Ален мак", в посока Труд. Причината е премахване на голямо винилно рекламно пано от фасадата на сградата, което се е скъсало от вятъра.  До приключване на работата на екипите на пожарната, автомобили ще се пропускат само в лявата лента. От ОД на МВР апелират шофьорите  да преминават..

публикувано на 29.09.24 в 16:13

Протест за градски автобуси от Труд до Пловдив блокира трафика за Карлово

Жители на село Труд блокираха пътя за Карлово в отсечката от центъра на селото до кръговото движение за село Строево. Протестът им е срещу липсата на удобен и устойчив автобусен транспорт до Пловдив. Те настояват за възстановяването на автобусната линия № 1, която преди повече от 10 години бе спряна, а оттогава единствената им връзка е маршрутка № 5...

публикувано на 29.09.24 в 13:26