Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доверието в политическото ръководство на МВР е на кота нула

Валентин Радев е новият министър на вътрешните работи. Той е бивш заместник – военен министър в първия кабинет на Борисов, специалист по боеприпасите, депутат от ГЕРБ.

За Валентин Попов – председател на УС на Синдиката на полицаите изборът на Радев не е голяма изненада, а освен това премиерът Борисов е в правото си да посочи кой да бъде министър. 


Много или малко са парите на МВР? Сигурността струва пари.Толкова пари – толкова сигурност, по- малко пари – по- малко сигурност, повече пари – повече сигурност като се отчита и фактът как се харчат парите, отговаря синдикалистът. По думите му, министерството по силата на лоша традиция е системно недофинансирано. Въпреки твърденията, че бюджетът изглежда огромен,  МВР не може да върже двата края и затова се налага то да се дофинансира.

Какви са заплатите в МВР? Синдикатите определят заплатите на заетите в МВР от изключителна важност и настояват те да бъдат увеличени. Иначе сме изправени пред риска да се назначават полицаи със заплати опасно близки до минималната. Заплатите са позорно ниски като стартовата е 660 лева. Амбицията на кабинета „Борисов – 3“ е минималната заплата в края на мандата да е 650 лева. 

При това положение няма да се намерят кандидати за полицаи или ако има такива по- добре да не бъдат назначавани, коментира Валентин Попов. Има крещящи грешки, да не кажа безумия, и които гръмнаха в служебното правителство. Радев също ще се сблъска с дисбалансите в системата. При преобразуването на служебните правоотношения на държавни служители в МВР със средно образование в трудови правоотношения те получиха в пъти повече, отколкото полицаите. Не сме против, но сега трябва да се увеличат доходите и на полицаите, настоя синдикалистът. Друго искане е приемането на нов закон за МВР.

На чий опит да разчита новия министър? При поемането на управлението на МВР Валентин Радев заяви, че ще се стреми да  добавя и надгражда, а не да започва от нулата, но би трябвало да е наясно, че има две области, в които няма да надгражда, защото нещата са на кота нула. Това са доверието на служителите към системата и към политическото ръководство. Тук ще му са наложи да изгражда, а не да добавя, каза Попов. 

Той подчерта, че и Цветан Цветанов и Румяна Бъчварова направиха реформи, които са проведени не по начина, по който трябва да се извършват. Надявам се да се опира на отрицателния опит на своите предшественици и да не повтаря техните грешки, коментира полицаят.

А готови ли са синдикатите за реформи в МВР? Не сме против обучението и квалификацията, кой пожарникар или полицай ще иска да работи на терен с неподготвен колега. В момента колегите нямат униформи, те не приличат на елементарно облекло. Обидно е за служител на МВР да отива на работа като клошар и затова колегите си купуват елементи от нея със собствени средства, каза Валентин Попов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33