Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Асеновград прожектират филм за св. Лука Кримски

Майските културни празници на община Асеновград ще бъдат открити с  безплатна прожекция на филма „Светителят хирург“ от Ангел Бончев  в Голямата зала на читалище „Родолюбие“ в Асеновград. 

Филмът е посветен на свети Лука Кримски, който е един от най-почитаните православни светци на ХХ век . Той е от водещите хирурзи на своето време.  Голяма част от филма е сниман в Симферопол, където са мощите на светеца. Според духовни лица по време на операциите ръката на свети Лука е била направлявана от Божията десница. / 19ч.

Филмът „Светителят хирург“ за Св. Лука Кримски (архиепископ, изповедник, мъченик и безсребреник)  се излъчва в цялата страна безплатно с  благословението, дадено  от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който е вдъхновител на филма. Пловдивската Православна телевизия е продуцент на лентата. Целият екип ще присъства на 10 май в читалище „Родолюбие“, за да представи филма.  „Светителят хирург“ разказва хронологично живота на светеца. В него са включени двама живи негови роднини, които разказват своите спомени за свети Лука. Заснета е и една вече покойна монахиня, която е била лично кръстена от свети Лука в една стая, а не в църква, заради забраната по онова атеистично време да бъдат кръщавани деца, но монахиня Анна си спомня много добре този миг от живота й. 

В лентата са включени архивни кадри, някои от които на самия православен светител (видео и снимки). Голяма част от филма е сниман в Симферопол, където се покоят неговите мощи. Показва се нагледно денят, в който се отбелязва неговата памет (11 юни по стар стил). Изключително атрактивен филм за вярващите православни християни, а и за хората, които се колебаят във вярата си. Разказва се и за две от чудесата на светеца с личните истории на двама души, които са убедени, че лично свети Лука е взел участие в тяхната съдба. Освен това е сред водещите хирурзи на века, заради откритията му и разработките в сферата на местната упойка (т.нар. регионарна анестезия). Благодарение на свети Лука в днешно време ние се ползваме от неговите трудове. Свети Лука Кримски е сред най-добрите хирурзи с принос и в гнойно-септичната хирургия в доантибиотичната ера. Той не е имал неуспешна операция. Според духовни лица по време на операциите ръката на свети Лука е била направлявана от Божията десница. Негова е и доказано първата трансплантация от животно на човек, като заради липсата на конци при тази операция, той е използвал за шевовете косите на пациента. Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащите, както той нарича хората, свети Лука е приемал всеки ден по един час безплатно пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се. През живота си той е произнесъл 1250 проповеди, като Съветът на Московската духовна академия нарича неговите трудове изключително явление. 

Пловдивският митрополит Николай коментира, че всички факти около живота на светеца говорят, че той ревностно се е борил за човешкия живот, защото обичал хората. „Свети Лука е откривал във всеки човек Божие създание и го е виждал точно така, както го вижда сам Бог – не ценен, а безценен”, казва още митрополит Николай. Според него днес често медицината се превръща в бизнес и губи предназначението си. По думите му свети Лука трябва да е пример за съвременните и бъдещите лекари. Филмът е създаден с благословението на Пловдивския митрополит Николай, а Пловдивската православна телевизия е продуцент на „Светителят хирург“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Маестро Манукян е задържан за длъжностно присвояване и пране на пари

Арестуван е известният диригент и директор на Театрално-музикален филхармоничен център в Разград  Левон Манукян. Досъдебното производство е наблюдавано от Окръжната прокуратура в Пловдив. Разследването е за длъжностно присвояване и пране на пари и по него са задържани още трима души.  Според държавното обвинение извършените престъпления са свързани..

публикувано на 30.09.24 в 16:32

12 загинали и над 100 ранени пешеходци в Пловдив от началото на годината

Над 440 са пътнотранспортните произшествия в Пловдивска област от началото на годината до днес, като загиналите са 40 души, а ранените са 540 – съобщи инспектор Стоян Войводов от сектор "Пътна полиция" в Пловдив. Акцентът на полицейската акция, проведена в Пловдив от май до септември, е пешеходците и водачите на индивидуални превозни средства..

публикувано на 30.09.24 в 15:26

Бум на пияните, дрогираните и неправоспособните шофьори в Пазарджик

От началото на годината до края на август на територията на област Пазарджик са регистрирани общо 457 катастрофи, съобщи на пресконференция старши инспектор Христо Георгиев, началник на „Магистрална полиция“ в сектор „Пътна полиция“. Той уточни, че те са с 31 повече от миналата година. Тежките катастрофи са 174 или с три повече. Загиналите на пътя са..

публикувано на 30.09.24 в 14:11

Баща и син са в пловдивска болница след катастрофа в Борино

В Борино 54-годишен мъж се е ударил с автомобила си в електрически стълб и го е разцепил на две, съобщиха от полицията в Смолян.  При удара мъжът и неговият 19-годишен син, който е бил в колата, са пострадали и са откарани в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.  И двамата са с фрактури на основата на черепа и охлузни рани по главата, няма опасност за..

публикувано на 30.09.24 в 13:36

Шофьор опита да подкупи полицаи с 2х20 лв.

Неизряден шофьор се озова в ареста след опит да подкупи пловдивски полицаи.   Това е станало при рутинен обход по ул. „Храбрец“, където автопатрул забелязал неправилно спрял в зоната на кръстовище лек автомобил „КИА“.  Тъй като водачът отсъствал, униформените започнали да оформят глоба с фиш.   В този момент към тях се приближил 51-годишен..

публикувано на 30.09.24 в 13:28