Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждански марш за европейско правосъдие впечатли любопитни пловдивчани в Центъра

Със скромен протест в Пловдив протече обявеният за национален „Граждански марш за европейско правосъдие“  под мотото „Няма да мълчим!“, организиран от гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“. 


Трийсетина души се събраха пред Общината с искане за радикална съдебна реформа, чиято липса в момента, според тях, блокира цялостното развитие на България.  

От гражданската инициатива изтъкват, че до края на тази година България трябва да изпълни 17 конкретни препоръки на Европейската комисия в областта на правосъдието, да избере нов състав на Висшия съдебен съвет и нов председател на Върховния административен съд.

След това събралите се се отправиха на мирно шествие по Главната улица - до Съдебната палата. 

Поводът за днешния граждански марш е че на тази дата - 23 май е взривен в колата си край Палермо един от най-смелите борци срещу мафията в Италия – независимият прокурор Джовани Фалконе, инициатор на кампанията „Чисти ръце“ и станал символ на тази борба в световен мащаб. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив губи по давност неактувани имоти

Общинските съветници от групата на Продължаваме промяната – Демократична България в Пловдив отправиха от трибуната на местния парламент питане към кмета Костадин Димитров колко имоти в града под тепетата не са актувани като общинска собственост след влизане в сила на актуалната кадастрална карта и измененията на устройствените планове. Поводът е..

публикувано на 04.07.24 в 16:50

Строители откриха археологически находки под Бетонния мост

Старинни находки са открити при реконструкцията на жп линиите в Пловдив, които попадат в зоната под Бетонния мост. За момента са разкрити гроб и зидани стени, съобщиха за Радио Пловдив от пресцентъра на НКЖИ. На терена от 2 дни работи екип археолози от БАН, а утре се очаква комисия на място, която да определи параметрите на обекта. Дали..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Съдът "поряза" избора на общински съветници в Пазарджик

Административен съд – Пазарджик обяви за недействителен избора за общински съветници в общината.  Според магистрлатите оспореното решение не е в съответствие с материалния закон относно отчитането на действителните и недействителни гласове и определянето на резултатите от гласуването за общински съветници. Изборният резултат би бил различен - защото не..

публикувано на 04.07.24 в 16:04

Полицията залови ало измамник, ограбил пенсионерка с 5300 лв

Пловдивските криминалисти разкриха и заловиха телефонен измамник, успял да излъже и ограби 5 300 лв. от възрастна жена.  На 9 юни пенсионерката станала жертва на познатата схема - телефонно обаждане от непознат, представил се за полицай. Той и съобщил, че синът й заедно със съпругата му са арестувани като причинители на тежка катастрофа и трябва да..

публикувано на 04.07.24 в 14:34

Кметът даде месец на пловдивските превозвачи "да влязат в час"

Транспортните фирми в Пловдив имат едномесечен срок да оборудват автобусите с климатици и да започнат да изпълняват курсовете си редовно. В противен случай общината ще прекрати договорите си с тях. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той добави, че днес е изпратено писменно уведомление до тях с ултиматума.  Проблемите с градския..

обновено на 04.07.24 в 13:55