Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитектите не одобряват инженерингова процедура за площад "Централен"

| обновено на 06.06.17 в 10:24

Камарата на архитектите (КАБ) в Пловдив е против инженеринговата процедура за ремонт и реставрация на пл. "Централен". 

Подобна процедура в този й вид води до корупционни практики и възможност за редица оспорвания на проекта и бъдещото строителство. Инженерингът е обединение между проект и изпълнение, като по този начин строителят сам избира проектанта.

Това заяви в ефира на Радио Пловдив арх. Петко Костадинов, председател на КАБ в града. 

Специалистите не одобряват напълно идеята на общинското ръководство да се изграждат бутафорни антични колони, които да отбележат западната част на Римския форум. 

2,7 млн.лева ще стигант само за подмяна на настилката, каза още арх. Костадинов. Въпреки съображенията, които имаме ние всячески ще помагае на кмета Иван Тотев, за да се реализира тази идея, въпреки съмненията ни в избрания подход, заключи Костадинов.

Връзката между площада и градината вече е скъсана, смятат още архитектите.

Разкопките на форума приключиха преди година и вече очакваме социализацията им, коментира археологът Елена Кесякова, която бе ръководител на проучвателните дейности. 

За западната част на Римския форум и бъдещето на площад "Централен" чуйте разговора на Живка Танчева с археолога Елена Кесякова и архитект Петко Костадинов, председател на КАБ­-Пловдив, в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Специален влак с ретро вагони ще пътува по теснолинейката от 06.07.

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път на 6-и юли, когато е празника на град Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

публикувано на 02.07.24 в 14:50

Водният проект затваря за месец движението и в част от ул. „Индустриална“

Южното платно на ул. „Индустриална“ от кръстовището с бул. „Кукленско шосе“ в посока запад се затваря за движение от утре – 3 юли, сряда до 3 август, събота, съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“- Пловдив. В периода се предвижда да бъдат извършени строително-монтажни работи по реконструкция и изграждане на канализационната и..

публикувано на 02.07.24 в 14:28

Катастрофа блокира трафика при 159-ти км на АМ "Тракия"

Катастрофа между 2 камиона блокира трафика по АМ „Тракия“, на границата между областите Пловдив и Стара Загора. Има разсипан товар по пътното платно, който допълнително затруднява движението. По информация на АПИ движението при км 159-ти в посока София е ограничено заради пътнотранспортно произшествие.  Има обходен маршрут от пътен възел..

публикувано на 02.07.24 в 14:01

Започна строежът на тренажорния комплекс за новите ни изтребители

На летище Граф Игнатиево стартира изграждането на тренажорния комплекс за самолет F-16 Block 70. От Министерството на отбраната уточняват, че днес е открита строителната площадка, с което на практика започва изграждането на тренажорния комплекс на новия боен самолет. Българската страна ще получи оборудването по международен договор, сключен..

публикувано на 02.07.24 в 13:41

Пазарджик актуализира бюджета си с 21 милиона лева

С актуализацията общата бюджетна рамка за годината става малко под 174 милиона лева.  Един от основните моменти, които налагат актуализация е разпределението на безлихвения заем по отделни пера. Вторият момент е актуализацията на капиталовата програма, като част от средствата ще се използват за изграждането на водопроводна система в село Црънча и..

публикувано на 02.07.24 в 13:34