Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извън еврозоната - оставаме в Европа на бавната скорост

| обновено на 07.06.17 в 12:02

Изпълнили сме всички технически критерии за влизане в еврозоната и политическото спиране на влизането ни там не ни помага.

Това каза в интервю за предаването "Точно днес" Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Няма да се увеличат цени, няма да пострадат българските граждани, даже по отношение на банкови преводи и други, дори в ежедневни операции, ще бъдем облекчени от такси, мотивира се той.

По думите заради обвързания курс към еврото сега ползваме само пасивите, но и позитиви. В този смисъл подкрепа заслужават усилията процесът да се ускори.

Васил Велев коментира политиката на правителството по отношение на пенсиите и заплатите, и подкрепата с резерви, които бизнесът дава  за двукратния ръст на пенсиите до края на годината.

Според Велев е нормално да се искат по- високи доходи, но това винаги е опасно ако не се обвърже с реалното производство и възможностите на бюджета и на икономиката. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Яница Петкова

Възможно е четири партии да сформират кабинет

Резултатите от вота за 51-ви парламент коментираме с  Яница Петкова от "Галъп интернешънъл болкан" в програма "Точно днес". Имаме доста сериозни заявки за съставяне на правителство, посочи Петкова. ДПС-Новото начало е изолиран партньор, смята Яница Петкова. ГЕРБ-СДС ще получат по малко от 70 депутати, но при тях е добре да бяха по-малко..

публикувано на 28.10.24 в 08:14

Малкият възход на БСП показва, че вървим напред

Надяваме се да имаме успех, както сочат всички социологически проучвания. БСП е качила с малко, но е качила своя вот , коментира в предаването „След избора“ на Радио Пловдив водачът на листата на БСП в Пловдив град и досегашен депутат Иван Петков - Бебето.  По думите му на този етап не могат да се обсъждат резултатите в Пловдив...

публикувано на 27.10.24 в 21:31

Да има кабинет е въпрос на разум и държавнически компромис

Радомир Чолаков - бивш депутат от ГЕРБ, коментира първите прогнозни резултати от вота с акцент върху броя на мандатите и как тяхното разпределение ще позволи да се парламентарно мнозинство и правителство. Доста добре познавам оперативната политика, знам как се случват нещата отвъртре и ще обърна внимание върху думата компромис, която и Бойко..

публикувано на 27.10.24 в 21:05

ГЕРБ може да направи или дясно, или програмно правителство

Българите отказват да се присъединят към твърдите ядра на партиите и към призивите им за увеличаване на активността. Може да е с процент - два по-висока активността днес, но така или иначе тя влиза в едно плато, точно както и подкрепата за партиите. Коментарът за първите прогнозни резултати от изборите е на политолога Татяна Буруджиева. В същото..

публикувано на 27.10.24 в 20:47
Любомир Стефанов

Не безконтролна власт, а прозрачни преговори на масата!

Грешката не е в нас като избиратели, а в тези, които не разчитат посланието .  Политиците колкото и да изпитват избирателя, той произвежда същото послание.  Това заяви пред Радио Пловдив политологът и преподавател в НБУ  Любомир Стефанов .  Той подчерта: Българските гласоподаватели от три години и половина повтарят на партиите, че на..

публикувано на 27.10.24 в 20:39