Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Хамбург пролича процеса на трансформация на света

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

Може би най-важният извод от скорошната среща на страните от Г 20 в Хамбург е все по-напредващия процес на трансформация на света. Това вече е многополюсен свят, каза в разговор по Радио Пловдив дипломатът Любомир Кючуков. По думите му на тази среща САЩ са се оказали изолирани и то не само по Парижкото споразумение за климата, от което Америка се отказа. Според Кючуков САЩ се самоизолират и заради критиките на президента Тръмп към глобалния модел на икономиката и опитите му за протекционизъм. 

Китай постепенно започва да трансформира своята икономическа мощ в политическо влияние, смята Любомир Кючуков.

Все още стои въпросът дали срещата между президентите на САЩ и Русия в рамките на форума на Г20 в Хамбург може да е начало на нормализиране на отношенията между двете държави, добави дипломатът. Според него отказът на Тръмп от общата система за киберсигурност с Русия може да е резултат от атаките срещу него в САЩ за руска намеса и съответно пмощ в избирането му.


Разговора на Антоанета Петричанска с Любомир Кючуков можете да чуете в прикачения файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трилистник протестира заради недовършен жп-надлез край селото

В събота жители на село Трилистник, община "Марица", излизат на протест заради безкрайното, по думите им, протакане на изграждането на новия жп-надлез между селото и Рогош. Протестът е насрочен за 11.00 ч. при строящото се съоръжение. Хората обвиняват НКЖИ за огромното забавяне, а срокът за завършването на надлеза, по думите им, е удължаван..

публикувано на 09.10.24 в 11:08

Недостиг на приемни родители в Асеновград

Намалява интересът към приемната грижа у нас. Сериозен е недостигът на приемни родители и в Асеновград. През последните години те са намалели наполовина. Към момента  са само 4. За сравнение само преди няколко години приемните семейства са били 11. С цел повишаване броя им Центърът за обществена подкрепа в Асеновград провежда седмица на..

публикувано на 09.10.24 в 10:27

При джипитата и в аптеките в Пловдив противогрипни ваксини няма

На общопрактикуващите лекари в Пловдив все още нe са доставени противогрипни ваксини .  Официално никой не е дал информация къде се случва забавянето.  Това съобщи председателат на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров . Пред Радио Пловдив той посочи, че фирмите, които доставят ваксините са две..

публикувано на 09.10.24 в 07:55

Някой се страхува от приемането на Закон за сценичните изкуства

Схемата за източване на театрите в Разград и Смолян ще стане по-ясно след включването на всички проверки, които текат от Инспекторатите към Министерството на културата и към Министерския съвет, смята Диана Андреева от „Обсерваторията по икономика на културата". На този етап за нея звучат странно обвиненията на прокуратурата и пускането под..

публикувано на 08.10.24 в 16:43

Липсата на кабинет и бюджетната каша бавят "украинската помощ"

Зърнопроизводителите настояват до два дни служебният министър на  финансите Людмила Петкова да се срещне с тях заради изплащането на т. нар.„украинска помощ“. Проблемите с изплащането рефлектират  и върху всички земеделски стопани в България. Най-сериозният проблем е липсата на редовен кабинет . Един кабинет поема ангажименти към..

публикувано на 08.10.24 в 16:15