Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вярващи на поклонение пред светини в църквата "Св. Марина"

Митрополитската църква „Св. Марина“ в Пловдив отбелязва храмовия си празник с тържествена литургия, водена от пловдивския митрополит Николай. 

По повод празника на храма, в него от снощи за поклонение  са части от покрова и одеждите /ризата/ на Света Богородица, както  и копие на чудотворната икона на Св. Богородица - "Всецарица". 

Светините бяха донесени от Русия от игумен Петър Еремеев, наместник на Високопетровския мъжки манастир в Москва и ректор на Руския православен университет "Св. Йоан Богослав". 

От Света гора - Атон е копието на чудотворната икона на Св. Богородица - "Всецарица", което ще бъде дарено на Пловдивска митрополия. /от 9 часа започва литургията/

В народния календар денят на св. Марина е известен като Маринден. Това е един от трите най-горещи дни през годината – 15, 16 и 17 юли. Затова им казвали „горещници” и се празнували в чест на огнената слънчева стихия. 

Първият ден наричали Чурлига, вторият – Пърлига, а третият – Огнена Марина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Медицински хеликоптер превози пострадала от Велинград до София

Жена в тежко състояние е транспортирана с хеликоптер от Велинград до София. От Министерството на здравеопазването уточняват, че 70-годишната пациентка е с черепно-мозъчна травма, получена по-рано днес, вследствие на падане. Първоначално жената е настанена в Многопрофилна болница за активно лечение - Велинград, но след преценка на медицинските..

публикувано на 03.07.24 в 16:06

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43

Тежка катастрофа между Пазарджик и Панагюрище

Камион и лек автомобил се сблъскаха тежко на пътя между Пазарджик и Панагюрище до село Левски този следобед.  При катастрофата пострада шофьорът на автомобила, който е затиснат  и се налага да бъде изваден с помощта на пожаникарите, повикани на място. Мъжът е контактен и след като бъде освободен от машината ще бъде откаран в болницата в Пазарджик...

публикувано на 03.07.24 в 14:51

Медици се борят за живота на дете, блъснато от кола в Раковски

10-годишно дете е в тежко състояние след като е било блъснато от преминаващ  лек автомобил „Мерцедес“  в Раковски. По предварителни данни, детето е изскочило внезапно на пътя с колелото си  в зоната на кръстовище, без да види знака „Стоп“ и е било пометено от колата.  То е откарано в  болницата с множество травми, където лекарите се борят за..

обновено на 03.07.24 в 13:23

32 сигнала са подадени в пожарната след снощната буря в Пловдив

Огнеборци и спасители от Пловдив са реагирали на 32 сигнала за произшествия през изминалата нощ. В 7 от случаите са отстранени паднали дървета и клони от бурята. Един автомобил е с нанесени щети. На две места е оказана помощ при премахването на паднали дървета върху пътното платно - на околовръстния път при разклона за Златитрап  и на..

обновено на 03.07.24 в 12:54