Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентите от "Жарава" оглавиха световния ТОП 40 за етно музика

Първите две места в ТОП 40 Видео за м. августна световната платформа за етно музика – Еthnocloud, зае студентската вокално-инструментална формация „Жарава“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Клиповете към композициите „Калино, Калинче“ и „Миш-маш“ на младите музиканти са получили най-много гледания и са извоювали съответно първо и второ място в Ethnocloud (https://ethnocloud.com/world-music/charts).

Новината съобщи ръководителят на групата Владимир Величков, докторант и преподавател в катедра „Музика“ на Педагогическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. Той обясни, че в глобалния етночарт със свои продукции участват музиканти от целия свят. За първи път челните места се заемат от българска група. Успехът е голям – както за страната, така и за Пловдив и за Пловдивския университет, смятат студентите и техният преподавател.

Формация „Жарава“, която е сформирана от студенти от специалността „Музика“, успешно съчетава и миксира съвременен фънк с български фолклор, така че да подтикне младото поколение да се обърне към корените си. Идеята за създаването на групата е на преподавателя Владимир Величков, като целта му е студентите не само да придобият добра вокална или инструментална подготовка, а и да получат шанс за професионално развитие.

В „Жарава“ участват вокалистите Стефани Желязкова, Мария Петкова и Шери Асан, Валя Иванова – гъдулка, Йордан Топалов – гайда, Аделин Недялков – клавишни, Йордан Василев – ударни, Калоян Николов – тъпан, и Борислав Алексиев – кавал.

Студентската музикална формация ще бъде в светлината на прожекторите и през следващия месец, когато „Жарава“ заедно с други известни музиканти ще се включи в програмата на откриването на Световното първенство по борба за ветерани, което ще се проведе в Пловдив от 10 до 15 октомври в зала „Колодрума“.

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Красивите сгради на Пловдив в рисунки и разкази на ученици

Ученици рисуват пловдивски сгради със статут на културни ценности в тридневен пленер и разказват на пловдивчани за изобразяваните архитектурни обекти.  Рисунките ще са дело на възпитаниците на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Връстниците им от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ ще представят кой архитект е..

обновено на 02.07.24 в 11:22

"Обичайните заподозрени" тази вечер в Пловдив

Стефан Вълдобрев и групата му "Обичайните заподозрени" излизат тази вечер на сцената на Летен театър "Бунарджика". Концертът започва от 20.30 часа и включва хитове на бандата.   "Обичайните заподозрени" ще представят новия си албум "!Удивителни Въпросителни?", който излезе на 20 май.  Албумът съдържа 11 жанрово и тематично разнообразни песни,..

публикувано на 02.07.24 в 08:44

Маестро Диан Чобанов за новата си роля в Операта

В последната неделя на юни в предаването Клуб "Неделя" гостува Маестро Диан Чобанов, който от края на януари тази година е и  директор на Държавна опера – Пловдив.  За приоритетите, които е определил като най-важни в своята работа, за все по-засилващата нужда на институцията под тепетата от собствена сграда, за ролята на Концертна зала днес и..

публикувано на 01.07.24 в 16:35

Михаил Вешим: Смешното и сериозното вървят ръка за ръка

В последната неделя на юни, гост в първия час на предаването Клуб "Неделя" бе журналистът и писател Михаил Вешим. За хумора като такъв и има ли той почва у нас, както и дали  чувството за хумор напоследък намалява или се увеличава, той сподели: "Незнам кой прави изследвания през годините в тази посока дали чувството за хумор намалява или се..

публикувано на 01.07.24 в 15:38

Любомир Караджов празнува РД с фотоизложба "Провокативо"

С фотоизложбата „Провокативо“ преподавателят по медии и пиар проф. Любомир Караджов отбелязва своя 60-и рожден ден. Експозицията е подредена в Зеленото училище (учебна база на АМТИИ на гърба на Къща „Ламартин“) в Стария град. „ Всичките обекти са снимани с мобилен телефон, като образите са експонирани върху канаваца – платно..

публикувано на 01.07.24 в 12:01