Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нямам личен конфликт със Стефан Филчев

Министерството на културата ще проверява сметките на къщата музей "И. Вазов" в Сопот

| обновено на 26.09.17 в 17:25
Николай Новаков

Инспекторатът към Министерството на културата ще проверява съмненията за финансови злоупотреби в къща музей "Иван Вазов" в Сопот. Проверката е поискана от ръководството на общината, която е принципал на културната институция, но министерството е неин методически ръководител.

"Днес изпратихме писмо до Инспектората, надявам се в най-скоро време специалистите да дойдат на място и да проверят състоянието и сметките на музея. Така след проверката ще се потвърдят или ще отпаднат сигналите за злоупотреби с парите на музея, заради които бе освободен доскорошният директор Стефан Филчев", съобщи пред Радио Пловдив зам.-кметът Николай Новаков.

Формалният мотив за уволнението на директора бе промяна в длъжностната му характеристика, който трябва да има специалност "История", "Музеология" или "Археология", а Филчев е филолог. Считано от 21 септември, той е уволнен от поста, който заема след спечелен конкурс преди 5 години. 

"Аз личен конфликт със Стефан Филчев нямам, както той обявява пред медиите. За него явно е конфликт, когато 4 месеца изискваме от него финансови документи на музея, а той не ги предоставя", заяви още зам.-кметът на Сопот.

По повод информацията, че се готви протест в защита на досегашния директор на музея на Вазов, Новаков подчерта, че всеки е свободен да прави каквото иска. 

Припомням, граждани на Сопот готвят протест в защита на несправедливо уволнения според тях директор. Протестът, организиран във фейсбук, е насрочен за четвъртък, 28 септември, от 17,30 ч. пред сградата на общината.

Своята подкрепа за Стефан Филчев заявиха и от Сдружение "Български музеи", които изпратиха официално писмо до парламентарната комисия по култура, министър Боил Банов, ръководството на община Сопот и до Инспекцията по труда в Пловдив. В писмото се настоява за незабавното възстановяване на Филчев на поста директор на къща музей "Иван Вазов" в Сопот. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43

Свързани новини

Стефан Филчев

Уволниха Стефан Филчев като директор на къщата музей "Иван Вазов" в Сопот

Директорът на къща музей "Иван Вазов" в Сопот Стефан Филчев е уволнен. Заповедта на кмета на общината Деян Дойнов, който е принципал на културната институция, е в сила от вчера, 21 септември.  Формалният мотив за уволнението на Филчев, който е филолог, е промяна в длъжностната характеристика на директора, който трябва да има специалност "история" или..

публикувано на 22.09.17 в 10:20

Сдружение „Български музеи“ подкрепя Стефан Филчев

Сдружение „Български музеи“, най-авторитетната българска професионална музейна организация, в която членуват 104 музея и галерии, се обяви против освобождаването на г-н Стефан Филчев от поста директор на Къщата-музей „Иван Вазов“ в Сопот. Декларацията е изпратена до министър Боил Банов, до председателя на Комисията по култура и медиите в НС..

обновено на 26.09.17 в 17:24