Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПУ „Паисий Хилендарски” започва новата учебната година с 3700 първокурсници

Унивеситетът е запълнил акредитирания си държавен прием почти до 100%

„Във вашата младост се оглежда нашето бъдеще, с тези думи се обърна към студентите по време на откриването на новата академична година в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов. 

Той припомни, че това е 57-ата поредна учебна година за висшето училище. През този период университът е бележил непрекъснат възход и развитие и се е утвърдил като стабилна, желана и престижна учебна институция“, каза в словото си проф. Козлуджов.

„Започваме учебната 2017/2018 година с 3400 нови студенти, които ще се обучават в деветте факултета на висшето училище. Броят се равнява на 98% от акредитирания държавен прием“, обясни проф. Козлуджов.  

Заедно със заетите места в двата филиала броят на първокурсниците в ПУ „Паисий Хилендарски“ достига 3700. Като по своя дългогодишна традиция, пловдивската алма матер ежегодно, дори в годините на т.нар. демографска криза, запълва почти до 100% местата си по държавна поръчка.

Над 20 000 е броят на всички студенти в Пловдивския университет. Те се обучават в 28 професионални направления и в над 120 специалности. През октомври стартира и обучението в 118 магистърски програми. За престижа на учебния процес се грижат 600 преподаватели, като 400 от тях са с докторска степен, има 85 професори и 210 доценти.

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търговците на радиоактивния америций остават окончателно в ареста

Пловдивският Апелативен съд потвърди постоянното задържане в ареста на тримата мъже, които бяха уличени в опит за продажба на радиоактивния елемент америйций.  При задържането им на няколко места бяха открити  общо 81 броя плочки от опасния изотоп. Магистратите прецениха, че има реална опасност задържаните да се укрият или да извършат друго..

публикувано на 01.10.24 в 12:23

Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"

Полиция е иззела в петък документи и от Смолянския драматичен театър „Николай Хайтов“ във връзка с разследването на схемата за източване на средства в Разградския музикален център – това съобщи пред Радио Пловдив директорът му Румен Бечев. Той обясни, че са съдействали на разследващите като тяхното единствено обяснение е било, че изземването на..

обновено на 01.10.24 в 11:25

Постигнаха съгласие за транспорта до село Труд

Маршрутка №5 и линиите от областната транспортна мрежа ще решат транспортния проблем на с. Труд. Ще се проведат разговори с превозвача, обслужващ маршрутната линия, да се увеличи  броят на курсовете, включително и вечерните.  Същевременно ще бъдат организирани още две спирки в Пловдив на междуградските автобуси, които преминават през Труд, за да е..

публикувано на 01.10.24 в 10:53

Левон Манукян излиза от ареста срещу 50 000 лв.

Директорът на филхармонията в Разград Левон Манукян е освободен от ареста срещу парична гаранция от 50 000 лв. Това е станало с решение на прокуратурата, потвърди наблюдаващият прокурор Галин Гавраилов. Директорът на разградския театър е в ареста, МК започва финансови проверки Диригентът е съдействал на разследването и е дал пълни..

обновено на 01.10.24 в 10:40

Безплатни прегледи за хернии в болница "Св. Пантелеймон"

Хирурзите от общинската болница „Св. Пантелеймон“ в Пловдив в продължение на цял месец ще извършват безплатни прегледи на пациенти със съмнения за различните видове хернии.   Те ще се провеждат в 10  кабинет на Диагностично-консултативния център на болницата, всеки работен ден от 9 до 13 часа.  За прегледите не е необходимо направление от..

обновено на 01.10.24 в 10:30