Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив влезе в Париж с квартал "Капана"

Изложба под мотото „Влез в Капана“ (ENTRAPPÉ/E) е част от 16-то издание на Седмицата на чуждестранните култури в Париж. Оганизирана е от фондация „Пловдив 2019“ и Българския културен институт в Париж. Представя проекта „Капана – квартал на творческите индустрии“ с общо 20 пана на български, френски и английски език.

 Историята на занаятчийския квартал, неговите кризисни моменти в миналото, развитието му в контекста на инициативата Европейска столица на културата, мечтите и спомените на настоящите му обитатели са част от темите, развити в изложбата. Превръщането на интригуващата улична плетеница в първия артистичен квартал в България започва още по време на кандидатстването на Пловдив за престижната европейска титла, за да се превърне впоследствие в една от най-силно притегателните точки в града. В експозицията включва новата визуална идентичност на квартала, която кани посетителя да преживее мястото и да стане част от неговото развитие.  Седмицата на чуждестранните култури тази година е на тема „Улицата“.

 Събитието се организира ежегодно от чуждестранни културни институти във френската столица, заедно с кметската администрация на Париж и Министерство на културата на Франция. По покана на Българския културен институт в Париж Фондация „Пловдив 2019“ интерпретира темата за улицата с един от ключовите проекти в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата от платформата Трансформиране.

За официалното откриване  разказа  д-р Светлана Куюмджиева, артистичен директор на фондация “Пловдив 2019“.   Експозицията ще продължи до 14 октомври, а след представянето в Париж тя ще гостува в културни институти и посолства в други градове в Европа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Любими картини от любими автори“ във "Възраждане"

В галерия „Възраждане“ се открива изложба „Любими картини от любими автори“. В експозицията са показани платна на художници, с които галерията е работила през годините. Сред тях са Димитър Лалев, Георги Чапкънов, Слав Бакалов, Ставри Калинов, Димитър Манолов, Стефан Десподов, Виолета Радкова, Иван Чакъров и други. „В новата обща изложба..

публикувано на 25.06.24 в 07:59
Орлин Горанов изпълнява песента „Все още“ на авторския концерт на Кристиян Бояджиев в I студио на БНР.

Орлин Горанов празнува 50 години на сцената

Петдесет години на сцената е период , за който човек  трудно може да повярва, че  толкова неумолимо бързо са минали- споделя любимият на милиони българи певец Орлин Горанов. Приема този факт с благоговение, защото винаги е бил с приятни за него хора на сцената и са правили това, което искат. Благодарен е на публиката , че за всичките тези 50 години..

публикувано на 24.06.24 в 16:15

Започва седмица на занаятите в Етнографския музей

В Пловдивския етнографски музей започва ХVІ-то издание на Седмицата на традиционните занаяти. Тази година акцентът е върху древния и красив занаят плъстене.  Всеки ден майстори-плъстари ще демонстрират своите умения, ще обучават малки и големи и ще предлагат своите ръчно изработени изделия. В 18 часа довечера в музея ще бъде открита и..

обновено на 24.06.24 в 12:22

Преге - предаване за света на книгите, 22 - 28 юни

В предаването за книги на Радио Пловдив на 22.06.2024  бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ Франц Кафка. Завръщане у дома. Избрани разкази и фрагменти. 322 стр., тв. к., ок. 5А, Кръг, 2024. Марио Варгас Льоса. Лудориите на лошото момиче. 368 стр., ок. 5А, Колибри, 2024. Исабел Каняс. Хасиендата...

публикувано на 24.06.24 в 10:45

"Слънчови невести" в Асеновград на Еньовден

Повече от 300 момичета на възраст от 3 до 12 години, облечени в булчински рокли, изпълниха градския парк в Асеновград. Те участваха в единствения по рода си обичай "Калиница". Традиционно празникът се провежда на Еньовден, рождението на Свети Йоан Кръстител, а поверието гласи, че участничките ще имат "леко венчило". Празникът започна рано сутринта в..

публикувано на 24.06.24 в 10:16