Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязват 50-годишнината на "Диви разкази" в НБ "И. Вазов"

50-та годишнина от първото издание на книгата „Диви разкази“ от Николай Хайтов ще бъде отбелязана в Народна библиотека „Иван Вазов“. Сегашното издание на "Диви разкази" е 20-то и е с илюстрации на млади автори от конкурс, проведен от фондация "Памет".

Ще бъде представено  най-новото илюстрирано издание на "Диви разкази", както и „Дневник“ – книга първа от 17-те тома, които издателство "Захари Стоянов" издава.  

В срещата ще участват синът на писателя  и председател на фондация „Памет“ Здравец Хайтов, издателят Иван Гранитски и критикът Марин Кадиев. 

Водещ ще бъде доц. Владимир Янев. Той е автор на книгата "Живият разказвач Николай Хайтов" , която е през призмата на "Диви разкази" и с продължение в последната му книга "Прозрения".

Владимир Янев : Интересно е с  това, че илюстрациите  за "Диви разкази" са в резултат на конкурс, проведен сред млади хора за илюстрации на разказите на Николай Хайтов и най-добрите илюстрации са публикувани в това ново издание. Здравец Хайтов разчита на прочит на младите хора, за които тези разкази тепърва стават част от тяхната читателска биография. И Марин Кадиев, който е изключително близък приятел  с Николай Хайтов, провеждал е повече от 60 срещи  в различни части на България, предполагам, че той ще разкаже доста интересни подробности именно около първото издание на „Диви разкази”. Той ми подхвърли, че ще обясни как се е родило това заглавие.

Не мога да преценя дали „Дивите разкази” и сега са популярни особено сред младата читателска аудитория. Аз си мисля, че те са за това значими, че най-силните, най-ярките герои на Николай Хайтов искат да имат най-скъпото на света – чиста съвест  да кажем, да чуят истинската песен, пък каквото ще да става, на думата си да устоят, майсторството си да докажат, пътеки да правят. Това се стремежи на героите, с влечения, които са влеченията на самия Хайтов. Той дава едно такова обяснение в „Дневниците” си: „Драго му е на човек да се вижда в огледалото на литературата красив и силен, благороден и героичен.” Вижте какво пише самия Хайтов – „Заслужава да се пишат само такива разкази,  които облагородяват, да се пише не за низостите, а за върховете на човешката душа, може и чрез низостите.  Разказът трябва да извисява, да радва, да прави човека по-силен. Разказвачът трябва да окриля своите читатели, а не да ги приземява, да привлича в клоаките, да ги вплита в низостите. Разказът трябва да е поема за красотата.

 Аз мисля, че тези „Диви разкази” са ценни с това застъпничество за човека, не за неговата дивост,  а за дивността му. Това прави творбите на Хайтов хуманистично значими. Регионалното при тях е обвивка, същността им е общочовешка и не в конфликта природа – цивилизация е същността, в сблъсъка между човечността и безчовечието. Безспорното майсторство, острата  конфликтност – това е, което превръща разказите на Хайтов в една значимост за човешкия дух.

Срещата е организирана от Народна библиотека „Иван Вазов“, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Дружество на писателите – Пловдив и фондация „Памет“. 

 Интервюто с доц. Владимир Янев е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Излезе дебютният роман на Ралица Николова

„ Романът на една жена без качества " на Ралица Николова излезе този  септември, с марката на издателство „Жанет 45“.  Главите в книгата носят названията на дните от седмицата. Разказът върви от първо лице, единствено число и е конструиран като дневник, без историята да е изцяло автобиографична. Героинята иска да напише роман, разказва за..

публикувано на 04.10.24 в 10:24

В "Срещите" - за поезията и изтичащото време

С Мая Вапцарова си говорим за поезия. Поезията като въпросителна, като остра удивителна.  Отваряме дума и за почитта на българите към времето и българския календар, който е. един от най-древните.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е.

публикувано на 04.10.24 в 09:46

Алтернатива и утопия в Тракарт Парк

Международен симпозиум „Алтернативата...линията на утопията“ стартира в „ТРАКАРТ ПАРК – Център за съвременно изкуство“. Инициативата за форума е на Фондация „Тракарт-2000“ и „Асоциация „FURNA art & Culture“ – гр. Линц, Австрия, представлявана от Северина Кехайова и Петер Асман. До 11 октомври 16 визуални артисти от Австрия, Италия, Грузия..

публикувано на 04.10.24 в 07:45

Започва деветото издание на Международния китарен фестивал

С фламенко спектакъла „Дуенде“ на Давид Бермудес Фламенко Квинтет“ в Държавен куклен театър Пловдив стартира деветото издание на Международния Plovdiv GuitArt Fest. Пред публиката ще излезе познатата от  най-престижните  световни сцени Ноелия Варгас - единствената фламенко танцьорка посланик на УНИЦЕФ, благодарение на уникалния си талант..

публикувано на 04.10.24 в 07:04

Поливалентният Петър Г. Рей открива изложба в Пловдив

Откриването на лимитираната експозиция и представянето на стихосбирката „Гвоздеи кръстни“ е тази вечер, от 18 часа в галерия „PIESA“.  Изложбата „Преодоляване" е покана за вътрешно пътуване и изследване на необятността на духовното, и творческото пространство. Тя предизвиква зрителя да се потопи в свят отвъд физическата реалност, където..

обновено на 02.10.24 в 13:08