Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обучават абитуриентите в МГ без тетрадки и химикал

С 3D принтер ще се обучават дванайсетокласниците от Образцовата математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ в Пловдив. 

Освен високотехнологичното устройство за триизмерен печат, закупено по общинската програма за модернизация на учебния процес, гимназията въвежда и друга нова техника. Вместо черната дъска учителите вече могат да преподават на голям монитор без показалка, тъй като екранът е сензорен. 

С виртуални очила учениците могат да се пренесат в обстановката на античните градове или на различни непознати места, все едно са там. Има и 3-Д мултимедия, както и  таблети и лаптопи за един клас. Техническото оборудване е на стойност 18 хиляди лева общински средства плюс собствено дофинансиране.

Не закупихме смартфон на всеки ученик, каза директорът на гимназията Ивайло Старибратов. Той заяви, че новите телефони не се впрягат в образатователния процес, а могат да бъдат много полезни в училище, вместо да се забранява използването им по време на час.

Кметът Иван Тотев отбеляза, че 3-Д принтерът в Математическата гимназия е първият за пловдивско училище. По думите му новите технологии дават възможност за един качествено нов учебен процес.

Елитното училище, в което се обучават 1 200 деца , предстои да бъде преместено в нова четириетажна сграда зад хотел „SPS“ в район „Тракия“. За реализирането на този проект обаче са необходими 9 милиона лева  и този въпрос ще бъде повдигнат по време на утрешното посещение на образователния министър Красимир Вълчев.

Тази година са отпуснати 280 хиляди лева за програмата „Техническа помощ за учебния процес“, уточни зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. В нея са включени общо 33 училища. Освен това има още над 20 учебни заведения в Пловдив, в които се работи дигитализацията на  учебния процес. Има и 15 училища, включени по програмата за иновации, която включва и преквалификация на педагозите, за да могат да работят с новата техника. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдивчани отдадоха признателност пред саможертвата на героите на България

В Пловдив  Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България беше  почетен с военен ритуал и поклонение пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина.  Точно в 12.00 ч. под воя на сирените и застиналите в знак на почит стотици пловдивчани отдадоха своята признателност на един от героите на нашето освобождение,..

обновено на 02.06.24 в 14:19

Урсула фон дер Лайен идва в Пловдив

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристига довечера в Пловдив.  Визитата е  част от обиколките в страните членки на ЕС, които правят водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Срещата с пловдивчани е на Античния театър от 18 часа. В предишните дни Урсула фон дер Лайен посети Испания и Германия.

публикувано на 02.06.24 в 13:32

Хиляди се стекоха в Калофер за да се преклонят пред подвига на Ботев

В Калофер беше кулминацията на проявите, посветени на 148-та годишнина от гибелта на Христо Ботев.  Стотици българи от цялата страна се стекоха в подбалканското градче, за да почетат паметта на поета-революционер и хилядите герои паднали за свободата на България.  Денят на Ботев започна в родния му град  с военен ритуал, с който беше изнесено..

публикувано на 02.06.24 в 12:42

Благотворителен концерт за децата на загинали полицаи в Пловдив

„С обич за децата, в памет на бащите герои“ е мотото, под което за поредна година се обединяват служителите на дирекциите в МВР  в Пловдив, за да подкрепят непълнолетни деца на свои загинали или пострадали колеги.   Благотворителният концерт е  на сцената на пл. Стефан Стамболов от  10.00 ч. и ще приключи към 11.30 ч., за да може желаещите да се..

обновено на 02.06.24 в 11:22

Пловдив отдава почит пред саможертвата на героите

В Пловдив  Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България ще бъде почетен с военен ритуал и поклонение пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина.  Тази година се навършват 148 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Слово ще произнесе поетесата Ина Иванова, носител на награда „Пловдив“...

обновено на 02.06.24 в 08:53