Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полетите с МиГ-29 трябва да бъдат спрени

Бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов не знае да има подобен случай в страните от НАТО като този в авиобаза Граф Игнатиево, където летците обявиха, че са психологически непригодни и отказаха да участват в предвидените учения.  

Без да обвинявам никого, случилото се е неприемливо за страна - членка на НАТО. Крайни квалификации трябва да се избягват, но летците трябва в спокойна обстановка да кажат какви са причините за отказа да изпълняват учебните задачи. 

Според него е смущаващо, че Военна прокуратура бързо излезе със становище по случая и не намери проблем. Нужен е спокоен разговор за бъдещето на ВВС като част от НАТО-вските сили и европейската отбрана и набелязване на мерки, за да не зависим от договори с руската страна, които са все по- рискови и създават проблеми за сигурността на България, каза бившият министър, който е работил и в централата на Алианса.

Той смята, че има противоречие в позицията на пилотите, защото те протестират срещу малкото часове нальот и в същото време отказват да участват в тренировъчни полети. Изискванията са да имат 180 часа нальот. "Не можеш да отказваш тренировъчни полети, защото си неуверен заради лоша подготовка и ненадеждна техника и в същото време да твърдиш, че можеш да извършваш бойни полети. Това е дълбоко професионално противоречие и то трябва да бъде разрешено много бързо, включително и със спиране на полетите с МиГ-овете, докато не се изясни проблемът. Трябва да се изясни дали може да се носи бойно дежурство, ако пилотите нямат 180 часа годишно нальот и второ дали при съществуващата система за поддържане на МиГ-овете, въпреки огромните разходи, може да се продължава. Според мен не бива да се дава такова дежурство и не бива да се лети на самолети, които са с рискова поддръжка", коментира Велизар Шаламанов.

Той призова да се излезе от сферата на емоциите и да се действа рационално. "Имаше 15 години на разположение от поканата ни за членство в НАТО. През това време хората, включително с пагони,  винаги даваха предложения за модернизация в една посока, която попречи да имаме нов изтребител и която попречи авиацията да бъде интегрирана по стандартите на НАТО.  Някой трябва да понесе отговорност, но рискът не трябва да бъде носен от тези пилоти и не трябва да бъде компрометиран образът на страната ни като член на НАТО".

Министерството на отбраната трябва да предложи програма и посочи средствата за обновяване на авиацията, каза .

"Всеки ден експлоатация на МиГ 29 намалява шанса да имаме нов изтребител и това се случва вече 15 години.Продължаването на разходите за МиГ-овете допълнително намаляват този шанс. Не бива да се изключва балтийският вариант, при който страните от НАТО пазят трите страни", коментира експертът. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43