Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Стария град блокираха входа на ул. "Съборна"

| обновено на 01.11.17 в 14:31

Жители на Стария град и работещи там изразиха бурно  недоволството си по повод влизащия в сила от началото на ноември нов пропускателен режим в знаковата зона. 

Малко след 10 часа те блокираха входа на архитектурния резерват при  бариерата на улица „Съборна“. 

Протестиращите са  обединени в Сдружение на собствениците, работещите, живеещите и инвеститорите в архитектурен резерват „Старинен Пловдив“.  

Бунтът им е заради липсата на каквато и да било официална информация  и диалог за начина на достъп на автомобилите на живеещите и работещите там, както и на гостите на хотелите, независимо от многократните срещи между представителите на Сдружението и Община Пловдив и няколкото входирани официално писма. 

От Сдружението заявяват, че са готови да преминат към гражданско неподчинение, включително и до пълно блокиране на достъпа до Стария град.  За утре те планират да блокират целия архитектурен резерват. 

Нито един от протестиращите днес пред бариерата не намери името си в списъка от 72-ма, който бе депозиран тази сутрин в кабината на входа на Стария Пловдив. 

Няма как да допуснем паркиране на коли по улиците, по тротоарите и на кръстовищата в Стария град. Това заяви ресорният заместник-кмет Златин Велев по повод протестите на жители и работещи там срещу новия пропускателен режим, който влезе в сила от днес. Той подчерта, че са проведени много срещи с всички представители на квартала. 

Мисля, че заповедта и промените удовлетворяват исканията на една голяма част от тях и осигуряват нормалната работа на всички, подчерта Велев. По думите му към живеещите в Стария град няма голяма промяна. Всички, които са имали пропуски, имат право да получат и електронна карта. Единствената промяна е, че е въведен електронен режим, което гарантира, че няма да има нарушения. Ако те виждат някаква разлика, явно до момента са извършвали някакви нарушения и са влизали без пропуски, заяви ресорният заместник-кмет.

От администрацията допълниха, че голяма част от живеещите там са отказали да получат електронните чипове, тъй като се предоставя само по един на жилище. Те могат да получат допълнителен чип, ако представят документ, че разполагат с паркомясто или гараж.

Златин Велев подчерта, че нито един ресторант не е представил информация дали разполага с паркоместа. Всички желаят да доспукат своите клиенти и гости на хотелите, но те да спират на улиците и тротоарите, което няма как да се случи, категоричен е Велев.

С промяната в Наредбата е увеличено и времето за зареждане на обектите. Предсотавени са по 3 чипа на всеки хотел и по 1 за ресторантите, но голяма част от тях също са отказали да ги вземат. Влизането на всички други автомобили в Стария град ще става само след предварителна заявка в Община Пловдив. 

Имаше идея Стария град да стане изцяло пешеходна зона. Ако протестите продължат, тъкмо ще проверим дали е възможно това да се реализира, допълни още Златин Велев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пампорово е домакин на форум за климатолечението

Научна конференция за климатолечението започва в Пампорово. Български и германски учени в областта на климатолечението участват в научна конференция, която се провежда от днес до събота в курорта Пампорово. Конференцията е на тема “Съвременен поглед върху климатолечението в община Чепеларе”.  Научната дискусия ще бъде открита с представяне на..

публикувано на 04.07.24 в 08:42

ПП-ДБ питат в ОбС за загубата на поземлени общински имоти

ПП-ДБ питат кмета на Пловдив знае ли Общината кои са нейните имоти и как да ги запази за пловдивчани. Общинските съветници от „Продължаваме Промяната - Демократична България“ внесоха питане към кмета на Пловдив Костадин Димитров, след сигнал до тях от Асен Стефанов, бивш директор на Пловдивския общински инспекторат и на териториалната..

обновено на 04.07.24 в 08:32

ОбС решава за паметната плоча на благодетеля Владимир Сис

Общинските съветници решават за поставянето на паметна плоча на чешкия журналист и общественик Владимир Сис на фасадата на Радио Пловдив.  Сградата на медията е построена със средства събрани и дарени от Владимир Сис, като първоначално в нея се е помещавал Домът на изкуствата и печата. Това се случва непосредствено след Чирпанското земетресение..

обновено на 04.07.24 в 08:32

Студенти дариха техника на УМБАЛ "Св. Георги"

Дарение от портативен ехограф и спринцовка-помпа получи Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.  Стойността им е 10 000 лева и е от студентите-медици. Сумата е събрана по време на благотворителния им пролетен бал през април. Акцията е била насочена за набиране на средства за закупуване на апаратура за клиниката...

публикувано на 04.07.24 в 08:32

Потушиха пожара на Младежкия хълм

Отново пламна Младежкия хълм, видя репортер на Радио Пловдив. Пожарът се разгоря надвечер в северната част на хълма под билото.  Към мястото отидоха два пожарни автомобила.  Сигналът е подаден в 17:52 ч., съобщиха от пресцентъра на РДПБЗН-Пловдив.  Впоследствие пожарът е потушен. Изгорели са около 100 кв. м. сухи треви. Екип от огнеборци ще остане..

публикувано на 03.07.24 в 18:31