Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мораториумът върху лекарствата е удар върху пациентите

Снимка: БГНЕС

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, заяви в интервю за Радио Пловдив, че приетия от надзорния съвет на здравната каса мораториум за въвеждането на нови лекарства и разкриването на нови клиники през 2018 година, ще бъде не  само удар по пациентите, но и по лекарите, а основната му цел да икономиса пари за здраве няма да бъде постигната.  

От Федерация "Български пациентски форум" и Сдружението на частните болници призоваха забраната да не се гласува от народните представители.

По думите на д-р Кацаров това няма спести средства на касата, а напротив може да доведе и до по-големи разходи.

 Ако се приеме забрана да влизат нови лекарства и то в дългосрочен план, това означава, че няма да влизат и  нови методи на лечение. Всяко едно лекарство, което сега се използва преди години е било ново лекарство. Да спираш развитието на медицина е неправилно и е в ущърб на пациента, категоричен е д-р Кацаров.

Той допълни, че ако у нас се приеме мораториума, то в другите европейски държави ще продължат да влизат новите медикаменти. Българските  пациенти по силата на правилата за координация на системите за социална сигурност имат право да поискат да бъдат лекувани в другите европейски държави с тези нови лекарства и методи и нашата Здравна каса не може да откаже, защото това вече не зависи от вътрешните ни правила, а от правилата на целия ЕС. 

Ние ще платим същото лечение, но 5 пъти по-скъпо и то ще бъде проведено в европейски болници и в лечебни заведения от ЕС, каза още д-р Стойчо Кацаров.

Според него не са верни твърденията, че болниците в България са много.

 Ако се изключат специализираните клиники, санаториумите, които са около 100 . Болниците в страната стават  около 300, а не 400 както твърдят някои измислени експерти. Броят на разкритите легла в България е малко над средния брой в ЕС. Но не е  това проблема. Въпросът е дали нашите пациенти имат достъп до качествено лечение, допълни д-р Кацаров

Големият проблем  е и в това, че НЗОК разпределя парите като бюджет и дава лимит на всяко лечебно заведение. Той е категоричен, че здравната каса не трябва да дава издръжка на болницата, а да плаща лечението на болния

Имаш болни-имаш пари, нямаш болни-довиждане, фалираш, подчерта д-р Кацаров.

По думите му не са верни и твърденията, че има голям брой здравно неосигурени пациенти, които се лекуват в болниците и така акумулират задълженията, предимно на държавните структури. 

При 2 милиона хоспитализации, са лекувани в болниците само 6 хиляди   неосигурени. 

Според него няма никакво значение къкъв ще е новият здравен министър -лекар или икономист.

Това е политическа длъжност. Не е нужно да е добър експерт. Здравният министър трябва да е добър политик - да има сърце и ухо за проблемите на хората.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха новата учебна година в ПУ "П. Хилендарски"

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ откри официално академичната  учебна година. На церемонията в спортната зала на университета на бул. „България“ присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, представители на общинската и областната администрации и много студенти.  Над 4300 са първокурсниците, които ще се..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"

Окръжната прокуратура в Смолян разследва  неизгоден  договор за разпространение на дейността на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов“ в  Смолян.  Разследването е в начален етпа и е започнало след анализ на доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция.  Възложено е на  инспектор при Комисията за противодействие на..

обновено на 01.10.24 в 11:25

През октомври максималната температура ще е 32 градуса

„Най-високите температури през октомври ще достигат до 27-32 градуса. Те най-вероятно ще се реализират в този период, който сега предстои с  повишение на температурите. И за второто десетдневие има индикации, че ще има температури, които ще са близки до 30 градуса“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Анастасия Стойчева от НИМХ...

публикувано на 01.10.24 в 10:46
Цветелина Пенева

Надяваме се да не се провали машинното гласуване

27 дни ни делят до поредните извънредни парламентарни избори в България. Има ли условия за прозрачен вот и какви са опасенията, свързани с подготовката? „ЦИК и другите институции, които се ангажирани с провеждането им вече знаят какво да вършат и всички процеси, които трябва да се случат до 27-ми октомври, се надяваме, че ще бъдат..

публикувано на 01.10.24 в 10:01

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07