Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината плаща над 5 160 000 лева, за да си върне Римския форум

Не бяха приети предложенията да се намали цената или предложението да се отложи

| обновено на 16.11.17 в 16:49

Пловдивският общински съвет реши да откупи обратно Римския форум за 5 163 600 лева от фирмата, на която имотът е бил продаден преди близо 15 години. Предложението беше прието след продължителни дебати, които приключиха  с 34 гласа „за“, 6 „против“  и 5 „въздържали се“. 

През 2003 година имотът се бил продаден на фирмата „Младост Алфа“ за 1 милион и 200 хиляди, а сега ще бъде платено много повече. Общата сума надхвърля 5 милиона лева с ДДС, които ще бъдат изплатени разсрочено.

По време на обсъжданията бяха отправени предложения за по-ниски цени, които да заплати общината на фирмата, за да си върне собствеността на имота. Камен Шишманов предложи цената да бъде 3 милиона лева, а Иван Петков – Бебето – цената , на която навремето е купен имота - 1 милион и 200 хиляди.  Предложенията им обаче бяха отхвърлени.  Своите позиции по темата изразиха и съветниците Ангел Иванов, Божидар Здравков, Дани Канзаирева и Пепа Деведжиева. 

След гласуването кметът Иван Тотев заяви, че това е единственото, което може към настоящия момент да се направи от страна на Община Пловдив и Общинския съвет.  Всяко нещо, което дава отправна точка към минали събития е неприятно и сантиментално, но с оглед на бъдещото на града е най-правилното решение. Винаги има сантиментални моменти в една такава сделка, но времената са други, коментира Тотев.  По думите му след 10-15 години цената няма да има толкова голяма значение, ако се реализира предвиденото за Римския форум. Обектът е напълно проучен от археолозите и следва неговото възстановяване. 

На сесията беше прието и предложението на НКЖИ община Пловдив да стане партньор при реализирането на проекта за пробив под Централна гара, който ще свърже булевардите „Васил Априлов“ и „Македония“ и събарянето на Бетонния мост. Средствата са осигурени от Механизма за свързване на Европа в размер на 202 милиона лева.

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив отпушва трафика с помощта на AI

С нова програма, която включва и използване на изкуствен интелект, Община Пловдив ще бори задръстванията в града.  На предстоящата сесия на Общинския съвет ще се гледа предложението на местната управа за кандидатстване с проект по програма „Европейска инициатива за градско развитие – Иновативни дейности“. Той предвижда комбинацията от..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Снимката е илюстративна

Пожар пламна в необитаема къща в квартал Прослав

 Огънят, избухнал в двуетажната къща, вдигна по тревога 6 екипа на пловдивската пожарна. Огнената стихия вече е овладяна. Няма засегнати съседни къщи. Няма и пострадали хора. По време на гасителните дейности електрозахранването на ул. Христо Ясенов е било спряно, тъй като в района има множество кабели, обясниха от пловдивската пожарна...

публикувано на 04.10.24 в 14:52

Пак отложиха делото за смъртта на моториста Недялко

За 5 декември е насрочено следващото заседание по делото срещу Иван Иванов, причинило смъртта на 20-годишнината на автомобилиста Недялко Бакалски през май 2022 г. Младежът започва в болница една седмица след произшествието. Причината за отлагането на делото е, че не е подписана от всички вещи на лицето, четворната..

публикувано на 04.10.24 в 10:58

Спират движението по ул. "Георги Кондолов" от днес до утре вечер

Въвежда се временна организация на движението по ул. „Георги Кондолов”, в зоната от кръстовището с ул. „Михалаки Георгиев” до кръстовището с ул. „Здравец“, съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“.  За времето от 10.00 часа на 04.10.2024 г. до 22.00 часа на 05.10.2024 г. се спира движението на пътни превозни средства, заради..

обновено на 04.10.24 в 10:25

Сдружение "Ангели на пътя" с тъжен протест пред Съдебната палата

Роднини на Недялко Бакалски, загинал при катастрофа през 2022 г, близки и майки на други невръстни жертви на пътя протестираха пред Съдебната палата с искане за справедливи присъди за виновните за катастрофите по пътя.  Присъстваха и участници от Сдружение „Ангели на пътя“, които солидарно подкрепят протеста. Майката на загиналия Недялко Лили..

обновено на 04.10.24 в 09:01