Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безконтролното прилагане на антибиотици увеличава рисковете

На 18-ти ноември световната общественост отбелязва юбилейния 10-ти Европейския ден за разумна употреба на антибиотиците - инициатива на Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) от 2008 г. Тази кампания се  провежда и под егидата на СЗО с участието и на САЩ и редица неевропейски страни по целия свят. 

Откритието и въвеждането на антибиотиците в началото на 20-ти век доведоха до съществено намаляване на броя на смъртните случаи, причинени от широко разпространени в миналото и често смъртоносни инфекции. Едновременно с това обаче, неразумното и често неправилно използване на антимикробни средства в хуманната и ветеринарната медицина, доведоха до появата и разпространението на резистентни микроорганизми, както и до липсата на ефект от лечението и повишаване риска от смъртен изход.

Всяка година кампанията е насочена към определена таргетна група - пациенти и широка общественост, общопрактикуващи лекари, медицински специалисти, медии или политици и т.н. През тази година акцентът е поставен върху проблема с нарастващата множествена или комбинирана резистентност (полирезистентност) сред бактериите. В рамките на Световната седмица за разумна употреба на антибиотиците ще се обърне особено внимание върху критичната роля на медиците за редуциране на антибиотичната резистентност в здравните заведения, чрез превенция и контрол на инфекциите, асоциирани с медицинското обслужване, наричани до неотдавна вътреболнични инфекции. С ръководителя на Катедра Микробиология и Имунология в МУ - Пловдив проф. д-р Марияна Мурджева разговаря Елена Крушкова.

Проф. д-р Марияна Мурджева: За 10 години бяха въведени не много нови антибиотици, но непрекъснато нараства разпространението на резистентни бактерии. Това прави невъзможно приложението на тези антибиотици в лечението на инфекциите, които тези бактерии предизвикват. Все по-голям става броят на инфекциите и все по-често се стига до смъртни случаи. Това ни кара да бъдем много внимателни при прилагането  на антибиотици, за да не се стига до нарастването на резистентността на бактериите към тях.

Напоследък в европейските лаборатории се съобщава за появата  на нови препарати, които обаче са в съвсем експериментален стадий на проучване, така че свитлинки в тунела има. Другото, което очакваме да се случи, е по-рестриктивна антибиотична политика, особено в болниците, където тенденцията за поява на резистентни бактерии е най-обезпокоителна.

През последните години микробиолозите отбелязват, че проблемът с  безконтролното изписване на антибиотици от личните лекари  не стои така, както преди 10 години. Антибиотици се изписват по-безотговорно в болниците, отколкото в доболничната помощ. Личните лекари, в резултат на много задълбочена разяснителна дейност, не злоупотребяват с антибиотиците. Резистентни бактерии се селектират най-вече в болниците.

 Проблемът обаче е доста голям, заради безконтролната употреба от някои родители, които или използват неправилни антибиотици, или ги прилагат в неправилен режим на приемане -  много дълго време или само 1,2  дни. Антибиотикът може да действа на едни бактерии, а на други – не. Ние съветваме  обаче прилагането на антибиотик да става след правене на антибиограма, когато това  е възможно. Това е метод, който определя чувствителността  на бактериите към даден набор от антибиотици и съобразяването с него е ключ към правилно прилагане на антибиотик, подчерта  проф. д-р Марияна Мурджева.

Чуйте повече от звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03