Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава интензивната дезинфекция в ромската махала на Раковски

| обновено на 25.11.17 в 15:09

Продължава интензивната дезинфекция в ромската махала на Раковски като част от мерките за справяне с разпространението на хепатит А. 

Следващата седмица общината ще раздаде препарати за хигиенизиране на домовете на семействата, които нямат възможност да си купят. 

Кметът на Раковски Павел Гуджеров увери, че общината спазва всички предписания на Регионалната здравна инспекция: Осигурили сме дезинфекция на съдовете за събиране на отпадъци. Стараем се да се почистят нерегламентираните сметища

Павел Гуджеров подчерта, че ще се акцентира и на разяснителната дейност, основно сред жителите на ромския квартал, като предстои в училището да се проведе среща: Родителска среща, на която на хората ще им се обясни подробно какви мерки да взимат за лична хигиена

Продължава и наблюдението на контактните от личните лекари. 

В петък в рамките на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че пикът на заразата е отминал, като от 21 ноември е регистриран само един случай. От юли до октомври на територията на община Раковски е имало два епидемични взрива с общо 144 заболели от хепатит А, като 105 от тях са били деца до 15-годишна възраст. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община "Марица" получи 4 мил. лева за път до завод за авточасти

Държавата ще финансира изграждането на нова пътна връзка в община Марица. На днешното си заседание правителството отпусна 3 919 000 лева от бюджета на Министерството на иновациите и растежа за път до завод за производство на автомобилни част от "Зиес Юръп".  Инвестицията по проекта е в размер на над 18 млн. лв. и се предвижда разкриването на 101..

публикувано на 02.10.24 в 16:52

И в Смолянския театър са източени 1 млн. лв., доведоха директора в Пловдив

Директорът на смолянския театър Румен Бечев е доведен с полиция за разпит в Пловдив, но не е задържан. От пловдивската окръжна прокуратура уточниха, че развитие казуса с източването на средства се очаква в утрешния ден.    По-рано бе съобщено за сериозни нарушения от ръководството на Родопски драматичен театър – Смолян, установени при  проверка,..

публикувано на 02.10.24 в 16:41

Ремонтират пътища и улици в общините "Марица" и Калояново

Започна ремонтът на общинския път Костиево – Радиново и на участък Радиново – Бенковски. Общата стойност на проекта е почти 6 милиона лева и е финансиран от държавата. Ще бъдат обновени около 7,5 километра, като срокът за изпълнението на проекта е 359 календарни дни. Ремонтът е дълго планиран, но отлаган заради липсата на достатъчно средства..

публикувано на 02.10.24 в 16:36

Ликвидирани са птиците, заболели от грип във ферма в Стряма

Няма опасност за разрастване на огнището на птичи грип от фермата в Държавното ловно стопанство в Стряма. Заболелите и контактни птици в обекта са умъртвени по хумамен начин. Това стана ясно след днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Пловдив. Областният управител Христина Янчева увери, че се вземат всички мерки за..

публикувано на 02.10.24 в 15:28

Анализират данните от черната кутия на разбилия се L-39

Няма изгубени данни в резултат на катастрофата. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов във връзка със снетите данни от „черната кутия" на катастрофиралия учебно-боен самолет L-39.  „Това, което се извърши в Чехия, е заводът, с неговите средства и инструменти, да свали данните от „черната кутия". Разчитане на..

публикувано на 02.10.24 в 15:25

Свързани новини

Заразата от хепатит А в Раковски е от лоша лична хигиена

Заразата от хепатит А в област Пловдив не е от замърсени храна или вода, а само заради неспазване на лична хигиена. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос, свързан с повишаването на броят на заболелите.  Пикът на заразата е отминал, посочи още министър Ананиев и добави, че от 21..

обновено на 24.11.17 в 17:09

Овладяват с допълнителни мерки разпространението на хепатит А в Раковски

Допълнителни мерки за справяне с разпространението на хепатит А в община Раковски бяха набелязани на спешна среща между 100-тина родители с представители на РЗИ, Регионалното управление по образование (РУО) и ръководството на общината. 89 са от септември до момента болните от хепатит А в общината, като най-много са случаите от гр. Раковски и..

обновено на 23.11.17 в 14:55