Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредното дело срещу Ахмед Муса продължи с изслушване на експертиза

В дейността на Ахмед Муса̀ и 12-те обвиняеми има заплаха за националната сигурност, тъй като разпространената от тях антидемократична идеология генерира напрежение в мюсюлманската общност и целѝ капсулирането й – това сочи комплексната експертиза, представена в пловдивския Апелативен съд. 

Заключението направи вещото лице арабистът Милко Василев. Преди това защититата поиска оттеглянето му от процеса, с аргумента, че е бил служител на ДАНС през 2010 година, когато е разследвана групата, съставена предимно от имами.

„Недопустимо е да си бил част от дадена акция като агент на ДАНС, а сега да си вещо лице по делото“ – заяви адвокат Ина Лулчева.

Муса́ се появи на съдебното заседание, но не поиска да коментира пред журналисти делото с обяснението, че им няма доверие в отразяването на процеса.

Съдът постанови да се изиска официална информация от ДАНС за това дали Милко Василев е бил в структурите й в споменатия период.

Все пак Василев бе допуснат да представи резюмето на тройната тюркологична, арабистка и историческа експертиза, чийто обем е 450 страници с участието на 4-ма специалисти. Тя е базирана на преводи и изследвания на иззетите от обвиняемите при обиските книги, брошури и всякакви книжни материали.

Според експертите материалите съдържат идеологията на салафизъм и уахабизъм, които са консервативни течения в сунитския ислям.

Според заключенията на експертите в дейността на Муса́ и имамите се наблюдава агресивен етноцентризъм, който цели консолидация на дадена общност. В проповядваната идеология се внушава императивът за сляпата вяра и се апелира към антисоциално и антидемократично поведение.

„Наблюдава се демонизиране на демокрацията и призив за религиозна война срещу нея“ – сочат експертите.

Открити са и текстовете на су́рите 2 и 14 от Корана. „Кумулативното проповядване на тези два религиозни текста се използва при подготовката на крайните екстремисти и камикадзета“ – разкри арабистът.

Пловдивският Апелативен съд разглежда за втори път делото срещу Ахмед Муса́. По обвиненията за тероризъм и участие в група за проповядване на антидемократична идеология апелативните магистрати му наложиха 2 години затвор, а неговите съучастници бяха освободени с административни наказания. На по-горна инстанция обаче Върховния касационен съд отмени решението и то бе върнато отново за разглеждане на апелативно ниво.

Наскоро пазарджишкият Окръжен съд, където се гледа друго дело за радикален ислям срещу Муса́, го освободи след 3-годишен престой в ареста, като му наложи парична гаранция от 7500 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Серия пожари в Пазарджишко

Пожар избухна  в 2 необитаеми къщи в стрелчанското село Свобода, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пазарджик. Сигналът е получен на телефон 112 към 13 50 часа. Огъня гасят пожарникари от Стрелча с 1 автомобил  още 2 екипа от службите в Панагюрище и Пазарджик. Пожарникарите се стремут да локализират огъня, за да не обхване трети необитаем..

публикувано на 23.06.24 в 08:22

Извънредни кметски избори в Панагюрище

В Панагюрище се провеждат извънредни избори за кмет. Двама са претендентите за кметския пост - независимият Желязко Гагов, който бе избран на редовния вот през октомври, и дългогодишният кмет Никола Белишки от ГЕРБ.  До извънредния частичен вот се стигна, след като Върховният административен съд касира предишния изборен резултат заради открити..

публикувано на 23.06.24 в 08:20

Църквата празнува Петдесетница

Християнският празник Петдесетница се отбелязва на осмата неделя след Великден. На Петдесетница се празнува раждането на Христовата църква. На този ден Господ Иисус Христос основава църквата си на земята чрез изпращането на Светия Дух. Празникът на Светия Дух е в понеделника след Петдесетница.

публикувано на 23.06.24 в 08:17

Ден на отворени врати в Роженската обсерватория

Хиляди посетители пристигнаха на Рожен днес в Деня на отворените врати на Националната астрономическа обсерватория. По традиция вратите на обсерваторията се отварят на Петдесетница, когато е храмовият празник на параклиса „Света Троица“, намиращ се до входа на кулата с двуметровия телескоп.  В параклиса бе отслужен водосвет и даден курбан за..

публикувано на 23.06.24 в 08:15

Авто ретро поход Ромбус 2024 финишира в Карлово

Карлово ще бъде финална спирка на Авто ретро поход Ромбус 2024.  От 16:00 часа на паркинга на ъгъла на ул. „Ген. Карцов“ и ул. „Ген. Заимов“ ще пристигнат участниците в проявата.  Тази година в ретро похода Ромбус участват около 40 екипажа с ретро коли и 10 с ретро мотори.

публикувано на 23.06.24 в 08:12