Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече дебат и прецизност в работата на ОбС

Какво успяха да свършат в интерес на избирателите си градските старейшини,  за какво не им достигнаха силите и в каква  работна атмосфера  свериха  силите си с гражданското ни очакване?  Председателят на Пловдивския ОбС Савина Петкова. 

Краят на декември е време за равносметка и време на голямо натоварване в администрацията, особено и за колегите които се занимават с бюджета. Една трета от днешния  дълъг дневен ред например са точки, които са свързани с проекти и с евросредства, по  които Общината е кандидатствала, получила ги е и следва да направи авансовите разплащания . По този повод ние отпускаме временни безлихвени заеми, докато по съответната програма бъдат преведени парите. Силно се надявам сесията да не бъде толкова напрегната, колкото ще бъде дълга, предвид обема на точките.

Получихме писмо от Апелативен съд – Пловдив, в което се казва,  че изтича мандатът на  съдебните заседатели в Окръжен съд – Пловдив и ОбС трябва да избере 90 души, които да предложи до края на февруари на съда, за да бъде направен окончателен избор на съдебни заседатели. От месец  септември  съществува нова наредба,която определя реда на избор на съдебните заседатели и в нея са разписани много кратки срокове. За хората, които са родени преди 1973 г., ще се изисква и представянето на документ от т.н. Комисия по досиетата.  

Петкова подчерта, че проведените заседания на ОбС за 2017 г. са 22, около 480 са решенията. Забелязва се тенденция на намаляване на обсъждането на извънредни точки в дневния ред на заседанията, което е положително. Все още обаче някои от предложенията стигат късно до комисиите, но там също има  положителна тенденция към намаляване.

Условно може да съм съветник №1, но съм първа сред равни и не се намесвам в работата на комисиите, така че съветниците сами решават кое предложение да включат в дневния ред и кое – не.

С подготовката за 2019 г се надявам, че ще се справим, защото сме длъжни да се справим, независимо от закъснението. Има  известно забавяне по отношение на ремонтите на инфраструктурните обекти, които предстоят и ние си имаме своите притеснения. Знаете, че имаше едни странни обжалвания на обществените поръчки, както и един меко казано некрасив дебат по темата за УС на Фондация Пловдив – ЕСК 2019, в който ОбС не беше на висотата, на която се очаква да бъде. Имаше и турбуленции във връзка с парите, които държавата се очакваше да отпусне на Пловдив и слава Богу, този въпрос вече го смятаме за решен. Концентрирали сме целия си потенциал за представянето на Пловдив през 2019 г. Опитвам се все пак, да бъда деликатна и няма да е конструктивно точно аз да внасям напрежение.

Сред  трудните решения, за които беше дошло времето, да бъдат взети, е това за сливането на болница „Св. Мина“ с болница „Св. Пантелеймон“. Трябваше да мине доста време обаче, за да узреят колегите, че това е горчивият хап, който трябва да приемем за лечението на болницата. За него вече се работи. Друго трудно решение бе за  покупката на Форума. Продажбата на форума е факт, останал далеч във времето и  на този ОбС се наложи да изпие горчивата чаша, решавайки да се плати доста висока цена.  В крайна сметка частната собственост е неприкосновена и Общината не може да наложи претенциите си, тропайки с крак и на всяка цена. Това е изключително ценен имот от историческа и археологическа гледна точка и той не може да бъде друг, освен общински или държавен. Сагата трябваше да приключи рано или късно. Друго трудно решение бе и за съдбата на КОЦ-Пловдив, срещу който имаше безпардонно-нагла атака. Така и не чухме  едно „извинете“, заради безпочвените обвинения. След избора на нов управител там отново заработиха на нормален режим и нещата се успокоиха.

На съветниците за 2018 г. бих препоръчала повече дебат и по-прецизна работа в комисиите, подчерта още председателят на Пловдивския ОбС Савина Петкова.

Чуйте повече от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31