Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

23-тият фестивал на документалното и анимационно кино включва рекорден брой филми

"Златен ритон" раздаде наградите си

Голямата награда „Златен ритон“ за най-добър анимационен филм грабна „Вятър работа“ на режисьора художник-постановчик Анри Кулев. Лентата получи приза за своята концептуална и артистична визия и общочовешко послание, съобщават от журито, определило наградите.

Другата голяма награда „Златен ритон“ – за документално кино, отиде при филма „Пощальонът“, продукция на Making Movies OY (Финландия), Еlemag Pictures (Германия) и „Соул Фууд“ (България). Според журито филмът е заслужил приза, защото детайлно и задълбочено е проследил еволюцията на главния герой в сложния и противоречив съвременен свят.

Две награди присъди и община Пловдив за произведения на изкуството. Те отиват при режисьора Галина Кралева за документалния филм „Поне за миг да полетя“, който проследява житейския и творчески път на режисьора, художника, актьора и аниматора Иван Андонов, и при режисьора Костадин Бонев за филма „Изкореняване“, за съпричастност към съдбата на арменския народ. 

Наградите бяха определени от 5-членно жури с председател Павлина Желева, кинокритик и продуцент, припомнят от община Пловдив.

23-тият фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“ в Пловдив включва рекорден брой филми, произведени през последните две години, отчитат организаторите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разговор за предхристиянските вярвания в "Срещите"

Тази събота СРЕЩИТЕ ви предлагат разговор с Петко Атанасов за предхристиянските вярвания на българите.  Един изключителен период, който ни обяснява много. Слушайте.  Струва си.

обновено на 01.06.24 в 10:13

Широка лъка пее, свири и танцува

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс.  Той ще се проведе днес и утре,  а организатор е Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка". Конкурсът под наслов "Широка лъка пее, свири и танцува" се провежда за шеста поредна година..

публикувано на 01.06.24 в 09:02

Спектакълът „Одисей“ покорява Гърция

Спектакълът „Одисей“ на пловдивския Драматичен театър вчера и днес се играе на сцената на общинския театър в Пирея. Как продължава сценичният живот на този забележителен проект и как го оценява гръцката публика - за това e разговoрът с Десислава Шишманова, автор на едноименния документален филм за спектакъла. „Този спектакъл е феномен, който..

публикувано на 31.05.24 в 16:53

"Attract- Привличане" в Малката базилика на Пловдив

Васко Георгиев определя себе си като "различен" млад човек, ще добавим и много амбициозен. Роден е в гр. Варна, но на 6 годишна възраст се премества в Пловдив. Различно е и детството му. Израства  в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. По-голямата част от крехките си години прекарва в ДДЛРГ „Рада Киркович“. През 2008г. напуска дома и..

публикувано на 31.05.24 в 14:45

Екатерина Костова представя новия си роман в ПУ

Екатерина Костова ще представи новия си роман „Време. Кръв. Пясък.“ в 6-а аудитория на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ тази вечер, от 18 ч. По време на премиерата главният редактор на вестник „Пловдивски университет“ Тильо Тилев ще връчи на авторката почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на вестника. Новият роман на..

публикувано на 31.05.24 в 06:34

Свързани новини

Филмът "Изкореняване" за първи път в "Златен ритон" Пловдив 2017

Носителят на два "Златни ритона" за документално кино Костадин Бонев участва в последното издание на фестивала за документално и анимационно кино в Пловдив с документалния си филм "Изкореняване". Името на филма "Изкореняване" е от казаното с тази дума за геноцида от а рменския журналист Хрант Динк, който  нарече случилото се преди сто години..

обновено на 20.12.17 в 12:14