Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Парен петел" на Нова година в Калофер

Древен обичай, наречен „парен петел“, ще бъде изпълнен в Калофер. Тази година ритуалът, сходен с ладуването, ще се проведе на 3 места – близо до пазара, в кв. Навачка и на Черковския мост, където се изпълнява леденото мъжко хоро, разказа за Радио Пловдив секретарят на читалището в Калофер Димитър Попов.

Още от сутринта неомъжени младежи и девойки се събират край големи огньове, запалени на 3 места в града, за да пуснат в менче с „мълчана“ вода своите нишани – пръстени, златни парички или други украшения. Менчето престоява цяла нощ под звездите, покрито с домашно тъкана покривка. На сутринта на Нова година младежите отново се събират и под звуците на специално нает оркестър малко момиче вади украшенията и нарича на всеки каква булка или младоженец ще вземе през годината, разказа Димитър Попов.

След това се извива хоро, на което се хващат всички жители на Калофер.

Ритуалът се нарича „парен петел“, защото менчето с „нишаните“ се пази цяла нощ от петел, украсен с наниз пуканки. Обредът се прави както за берекет, така и за щастлив брачен живот, обясни още секретарят на читалището в Калофер. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани отдадоха признателност пред саможертвата на героите на България

В Пловдив  Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България беше  почетен с военен ритуал и поклонение пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина.  Точно в 12.00 ч. под воя на сирените и застиналите в знак на почит стотици пловдивчани отдадоха своята признателност на един от героите на нашето освобождение,..

обновено на 02.06.24 в 14:19

Урсула фон дер Лайен идва в Пловдив

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристига довечера в Пловдив.  Визитата е  част от обиколките в страните членки на ЕС, които правят водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Срещата с пловдивчани е на Античния театър от 18 часа. В предишните дни Урсула фон дер Лайен посети Испания и Германия.

публикувано на 02.06.24 в 13:32

Хиляди се стекоха в Калофер за да се преклонят пред подвига на Ботев

В Калофер беше кулминацията на проявите, посветени на 148-та годишнина от гибелта на Христо Ботев.  Стотици българи от цялата страна се стекоха в подбалканското градче, за да почетат паметта на поета-революционер и хилядите герои паднали за свободата на България.  Денят на Ботев започна в родния му град  с военен ритуал, с който беше изнесено..

публикувано на 02.06.24 в 12:42

Благотворителен концерт за децата на загинали полицаи в Пловдив

„С обич за децата, в памет на бащите герои“ е мотото, под което за поредна година се обединяват служителите на дирекциите в МВР  в Пловдив, за да подкрепят непълнолетни деца на свои загинали или пострадали колеги.   Благотворителният концерт е  на сцената на пл. Стефан Стамболов от  10.00 ч. и ще приключи към 11.30 ч., за да може желаещите да се..

обновено на 02.06.24 в 11:22

Пловдив отдава почит пред саможертвата на героите

В Пловдив  Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България ще бъде почетен с военен ритуал и поклонение пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина.  Тази година се навършват 148 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Слово ще произнесе поетесата Ина Иванова, носител на награда „Пловдив“...

обновено на 02.06.24 в 08:53