Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демографската картина у нас трудно може да се промени

| обновено на 08.01.18 в 17:06

Едва 57 175 бебета са родени през 2017 г. в България, което е най-ниският резултат от 1945 година насам. Това сочат данните от Информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването. Новородените в страната са със 7809 по-малко в сравнение с 2016 г. Най-много бебета през 2017 г. са се родили в София град - 15 262, а най-малко в областите Видин и Ямбол - съответно - 369 и 377. 

На второ място по раждаемост е Пловдив, където през изминалата година са проплакали 6511 бебета. Данните не са окончателни, очаква се официалната информация да бъде публикува от Националната статистика в началото на април.

Според с доц. д-р Елица Димитрова, ръководител на секция „Възпроизводствени процеси и структури на населението“ към Института за изследване на населението и човека към БАН раждаемостта през последните години се повишава и се стабилизира на  около 64 хиляди деца годишно. Негативно влияние окозва фактът, че тези бебета са родени от майки, набор 90-та година, които също са малко на брой. Това е причината за малкия брой раждания. Ако направим сравнение с други страни, средният брой на ражданията за 2016 година е 1,5 като българската стойност е колкото на ЕС. 

Доц. Димитрова посочи, че докато в  миналото българката е раждала първото си дете на 22 години, сега възрастта за първо раждане надхвърля 25 година, немалък е и процентът на отложените втори раждания. По думите й, е напълно естествено демографската картина в София и Пловдив да е различна от тази във Видин, който е с  тежки демографски показатели с напреднал процес на стареене на населението, с висока смъртност. Това е резултат на големите регионални различия.

Причините за ниската раждаемост са комплексни - желанието да се образоваш, да пътуваш, да работиш извън страната. Освен това се променят семейните модели, ценности, нагласите в съвременните поколения, коментира специалистът. Раждаемостта е функция на усещането за стабилност, от умението да планираш и управляваш живота си. Редица европейски страни имат сходни тенденции.

Ключът за преобръщане на негативните тенденции е към реализиране на политики за повишаване на доходите, за укрепване на усещането за стабилност и икономическа самостоятелност, които могат да променят репродуктивните планове на младите хора и желанието им за формиране на семейства и раждането на повече деца.

Това, което ни казват прогнозите за развитие на населението в България е, че трудно може да се говори за преобръщане на тенденциите, но може да бъдат смекчени негативните последици, които биха произтекли от тях. Ключът е в ефективни политики, които да имат превантивен ефект, за които сигнализират демографските прогнози.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ранното откриване на херниите е важно за успешното им лечение

Хирурзите от общинската болница „Св. Пантелеймон в Пловдив“ в продължение на цял месец ще извършват безплатни прегледи на пациенти със съмнения за различните видове хернии. Това съобщи в програма "Точно днес"  д-р Емил Райчинов от болницата. Той припомни, че заболяваванията от херния на предната коремна стена е най-честото заболяне в..

публикувано на 30.09.24 в 11:15

Младите хора не са политически апатични

Младите хора не са политически апатични. Според проучване на предишните парламентарни избори са гласували 45% от младежите в България. Това е доста повече от средното ниво на гласуване, което означава, че има надежда идващото поколение да е граждански и политически активно. Това коментира Александра Гайтанджиева от "Лигата на младите..

публикувано на 30.09.24 в 10:43

БЛС ще настоява за остойностяване на лекарския труд

Новият председател на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов представя днес приоритетите за 3-годишния мандат на избраното ново ръководство.   След като получи гласовете на 252-ма от делегатите на събора на съсловната организация в Пловдив, той  обеща да продължи политиката на БЛС от последните 6 години. Съзнавам каква голяма..

публикувано на 30.09.24 в 08:38
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42