Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермери протестираха срещу еднодневните трудови договори

| обновено на 01.02.18 в 16:25
Снимка: БГНЕС

Първият от верижните протести на земеделски производители започна днес от Пазарджик. В следващите дни протести ще има в Стрелча, Карлово и на други места. Земеделците настояват за законови промени в еднодневните трудови договори, въведени с поправките в Кодекса на труда през 2015 година. Ако не бъдат чути след 20 дни, ще излязат с тракторите на протест и ще блокират АМ "Тракия", обявиха на протеста си те.

Над 100  земеделски  стопани в Пазарджик заявиха с плакати „Не на еднодневните трудови договори“. 

Земеделските стопани определят като прекалено високи въведените с тях осигуровки, които трябва да плащат на работниците. Те настояват вместо по 9 лева на ден осигуровка за работник, сумата да се намали на 3,60 лева, колкото плащат останалите работодатели. Фермерите искат въвеждане на почасово осигуряване, а не целодневно, тъй като голяма част от работниците се наемат за по няколко часа. 

Стопаните са възмутени и от изискването договорите да се оформят всеки ден преди началото на работния процес. Предложението им е оформянето да е месечно или в края на сезона, каквато договорка имат с Инспекцията по труда.

От две години недоволните стопани постоянно сезират институциите за проблемите в бранша. Техни писма „отлежават“ в земеделското и социалното министерства, както и в ресорните парламентарни комисии и при председателя на Народното събрание. Лично информиран е и премиерът Бойко Борисов, но решение все още няма.

Ако не бъдем чути сме готови до месец да блокираме АМ "Тракия", съобщи земеделецът Стоян Кузев. Той уточни, че имат и подписана декларация, която ще изпратят до ресорните комисии в Народното събрание.

Дина Христова от Главна инспекция по труда обясни, че  с този вид договори е постигнато изсветляване на сектора. През 2017 година има 205 000 еднодневни договора, като те са с 15 000 повече от тези през 2016 г. 

Разработен е специален софтуер, с който се помага на земеделците, защото той дава възможност за по-лесно попълване на данните, уточни Христова. 

Верижни протести през следващите дни ще има и в други райони на страната. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ДПС - Пловдив свали доверието си от ветерана Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от депутата Рамадан Аталай, който беше водач на листата на партията на последните парламентарни избори в Пловдив област. Причината за това решение, са слабите резултати на ДПС в областта, като тенденцията за понижаване на броя на гласовете за партията, се наблюдава на всички избори през..

обновено на 29.06.24 в 13:30

Фармацевтите заплашиха да спрат работа по Здравната каса

Собственици на аптеки предупредиха, че част от обектите ще преустановят работа по Здравна каса, ако от 4 юли влязат в сила готвените промени в нормативната база.  В сряда в Ямбол ще се проведе символичен протест на фармацевтите, а към протестните действия се очаква да се присъединят и други градове, стана ясно по време на първи..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

Двойно поскъпнаха местните такси и услуги в Пазарджик

Общинският съвет в Пазарджик повиши цените на местните такси и услуги, като скокът е между 20 и 50 процента. Предложението е на кмета Петър Кулински, с обяснението, че стойността на услугите не е променяна от 15 години.  Заради промяна на нормативните документи, част от услугите отпадат, като паралелно с това се въвеждат нови...

публикувано на 29.06.24 в 11:04

Фармацевти, политици и експерти обсъждат в Пловдив проблемите в бранша

Собственици на аптеки, народни представители, професори от академичните среди и анализатори  се събират в Пловдив за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Инициативата е провокирана от поредната  промяна в начина на работа на аптеките с Касата. Основна пречка за тях е задължението да отпускат антибиотици и лекарства за диабет само на..

обновено на 29.06.24 в 10:13

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 29.06.24 в 09:50