Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От обрулените ценности - до песните, които ни прегръщат

В страницата на деня ще изпишем въпроса  "Изместват ли новите понятия  старите ценности и каква опасност дебне обществото след челния му сблъсък с времето и утвърдените нагласи"?

Когато рамките на  термините се оказват  тесни за мащабите на исторически явления,  какъв компас  и речници да ползваме?  От конвенциите и референдумите до половете на социума и  идеологическия крясък на историята.   След като  темата за ратификацията на Истанбулската конвенция изпълни до крайност медийното пространство и отзвуча като въпрос  единствено от компетенциите на Конституционноия съд, ще  попитаме  д-р Атанас Славов – преподавател по конституционно право в СУ „Климент Охридски“  екстравагантна ли е идеята за референдум, след като към  желанието на БСП се добави и това - на  лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

Учебниците по история ще разлистим с проф. д.и.н. Илия Илиев -  от института за исторически изследвания към БАН. 

До 2025 година Смолян ще бъде газифициран с инвестиция от около 9 млн лв. Ще стане ли по-чист чистият родопски въздух?  Коментарът чуйте от кмета Николай Мелемов.

В програма „Гочно днес“ ще стане дума и за неконвенционалното живеене като духовно и артистично предизвикателство и заради обрулените ценности преди 9 ч. , а  и след това в минутите за култура.

 „Културен чек“ да получават  навършилите пълнолетие в Пловдив с  подкрепата на общината поискаха от БСП.  Идеята приеха със консенсус всички политически групи  в местния парламент, предстои тя да бъде внесена и утвърдена в зала. В аванс - чуйте аргументи на  съветници с професионално отношение към темата. Николай Радев, Вихра Ерамян, Даниела Дженева, Едуард Сарафян.

За фотографската изложба под надслова „Волни брегове“, носеща усещане за щастливо безвремие  и свят в прегръдката на песен –  с Велислава Кръстева разговаря Галя Митева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02